PolicyWatch

Lønningerne kan ikke følge med priserne

Dansk Arbejdsgiverforenings tal viser lønstigninger på 3,5 procent. Det er lavere end inflationen.

Foto: Faerch A/S / PR

Selv om lønnen er steget pænt for de fleste hen over det seneste år, er det langt fra nok til at følge med den galopperende inflation.

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at de private lønninger i 3. kvartal var 3,5 procent højere end i samme kvartal året forinden.

Det er væsentligt lavere end de godt 9 procent, som inflationen udgjorde i samme tidsrum. Dermed har mange danskere oplevet en markant udhuling af deres løn.

”Det betyder, at reallønnen faldt med 5 procent, hvilket formentlig er tæt på det største fald i købekraften, vi har været udsat for siden Anden Verdenskrig. Det betyder, at reallønnen er slået fire et halvt år tilbage. Det må siges at være en kraftig tilbagegang,” konstaterer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

I Dansk Arbejdsgiverforening fremhæver cheføkonom Anders Borup Christensen, at lønmodtagerne de seneste 20 år har oplevet en årlig reallønsfremgang på 1,2 procent. Og så konstaterer han, at den afdæmpede lønudvikling er med til at holde dansk økonomi på et holdbart spor.

”Dagens lyntal peger på, at vi indtil videre har undgået en ødelæggende løn- og prisspiral, hvor pris- og lønstigninger jager hinanden i opadgående retning. En løn- og prisspiral vil svække konkurrenceevnen og koste arbejdspladser og er hverken til gavn for virksomheder eller lønmodtagere,” siger han i en kommentar.

Priserne stiger mere end lønnen: ”Det kan ikke undgå at påvirke privatforbruget”

Økonomer venter faldende købekraft frem til 2024

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier