PolicyWatch

Øget produktion i dansk industri trodser tyske tordenskyer

Mens der blev produceret mindre i tysk industri i august, øgede dansk industri sin produktion. Men eksporten kan formentlig ikke blive ved med at undvige effekten af en svækket tysk økonomi, vurderer økonomer.

En af danmarks eksportvarer er møbler, som formodes inden så længe at blive ramt af nedgang i den tyske økonomi. | Foto: Casper Holmenlund Christensen/JPA

Selv om et økonomisk uvejr synes at tage form syd for grænsen, kører dansk industri ufortrødent videre. I august steg produktionen med 2,6 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik fredag.

Der er ellers årsager nok til, at dansk industri skulle have det svært. Råstoffer er blevet dyrere. Det er ikke længere sikkert, at man kan få sine forsyninger, når man vil have dem, og Ruslands invasion af Ukraine og de følgende sanktioner har skabt global usikkerhed.

Modsat dansk industri ser den tyske industri ud til at mærke konsekvenserne af uroen. Her er produktionen i industrien faldet med 0,8 procent fra juli til august. Ifølge nogle økonomer som blandt andet Dansk Industris cheføkonom, Allan Sørensen, står tysk økonomi over for en svær tid:

”Tyskland er rendt ind i store vækstproblemer,” skriver han i en analyse.

”Tyskland er blandt de OECD-lande, der har udsigt til den laveste vækst i år, og næste år ser det værre ud. Alle prognoser peger på markant tilbagegang i tysk økonomi i 2023. Dagens tal kan være et tegn om, at nedturen allerede er begyndt.”

Normalt når dansk industri trodser udenlandske tendenser, peger økonomer på, at der i Danmark produceres store mængder af bestemte varer, som der altid er efterspørgsel på som f.eks medicin.

Modsat producerer tysk industri nogle af de varer, som først mærker det, når forbrugerne ikke har den samme mængde penge mellem hænderne. Blandt andet biler.

”Men det er ikke hele forklaringen,” skriver Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, om de to landes modsatrettede udvikling i august.

”Det ser også bare ud til, at mange danske virksomheder simpelthen har gjort det godt.”

Kan ikke trodse tysk nedtur for evigt

Både Allan Sørensen og Las Olsen frygter dog, at dansk industri ikke for evigt kan trodse ballasten af tysk og europæisk økonomi i bakgear.

”Det er klart, at på længere sigt kan vi dårligt undgå, at den globale afmatning også rammer en stor del af dansk industri. Medicin, vindmøller og fødevarer afhænger ikke så meget af konjunkturerne, men der er også en betydelig dansk fremstilling på andre områder som byggematerialer, elektronik, metal og møbler,” skriver Las Olsen.

Samtidig er Allan Sørensen bekymret for, at en svækkelse af de tyske forbrugeres økonomi kommer til at kunne mærkes i Danmark.

”Vi sælger tøj, møbler og rejser til tyskerne for mere end 30 milliarder kroner om året. Den del af eksporten kan få det svært, da det er et af de områder, hvor vi kan frygte, at tyskerne vil spare som følge af en mere klemt privatøkonomi,” skriver han.

Eksporten vokser igen - men det fortsætter næppe

Prisstigningerne vokser i eurozonen: Højere renter på vej

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier