DI: EU-løsninger er gode men får ikke bugt med krisen

Natten til fredag er en energiaftale kommet på plads i EU. Planerne roses af Dansk Industri, der dog opfordrer til, at man får dem implementeret hurtigst muligt.
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør, Dansk Industri. | Foto: DI
Emil Fannikke Kiær, politisk direktør, Dansk Industri. | Foto: DI

I løbet af natten har EU fået planer på plads om fælles gasindkøb og afkobling af gasprisen fra elprisen for at sætte energipriserne ned. Formålet er at afbøde den verserende energikrise.

Planerne får da også ros med på vejen fra DI, der dog mener, at de ikke er tilstrækkelige, når det kommer til at løse energikrisen.

”Energikrisen kan ikke løses land for land, og der er et meget stort behov for, at Europa viser sit værd, står sammen nu, tager ansvar og handler i fællesskab. Vinteren står for døren, og det haster med løsninger, der kan sikre vores energiforsyning og lavere priser for husholdninger og virksomheder,” siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør, Dansk Industri.

For få dage siden fremlagde EU-Kommissionen en energipakke, der blandt andet indeholder fælles indkøb af gas. Her lyder det, at medlemslandene skal købe mindst 15 pct. af deres lagerkapacitet i fællesskab, så de enkelte lande ikke presser priserne op.

Dertil foreslås også et midlertidigt prisloft på gas. Stats- og regeringscheferne har også bedt Kommissionen om en model for, hvordan man midlertidigt kan afkoble gas- og elpriserne, så gassen ikke bliver den prissættende kraft.

”En model for, hvordan vi løsriver den høje gaspris fra elprisen har vi længe efterspurgt. Det er helt afgørende, at modellen sænker elpriserne og samtidigt sikrer vores konkurrencekraft, så virksomheder og borgere i Danmark ikke bliver stillet dårligere end i andre lande. En god model er en model, der samtidig tager højde for, at gasforbruget ikke må stige, at energimarkedet ikke ødelægges og inflationen ikke øges. Det bliver ikke nemt,” siger Emil Fannikke Kiær.

DI opfordrer til, at man også tænker i energieffektivisering i planerne. Derudover bør det gå hurtigt med at få planerne ud over rampen, så virksomhederne ikke lider for længe under svimlende høje energipriser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter