Antallet af konkurser stiger fortsat – ny top i oktober

Antallet af konkurser steg i oktober med 6,1 pct. En mindre konkursbølge i byggeriet ”har spredt sig til langt flere brancher”, lyder det fra brancheorganisation.
Flere konkurser har ramt blandt andet byggeriet. | Foto: Thomas Borberg
Flere konkurser har ramt blandt andet byggeriet. | Foto: Thomas Borberg
AF RITZAU

Efter en stribe år med meget få konkurser er krisen begyndt at kradse i dansk erhvervsliv.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 274 aktive virksomheder gik konkurs i oktober, når man korrigerer for sæson. Det er en stigning på seks procent, når man sammenligner med september, og er det højeste niveau i 12 år.

”Hvad der startede som en mindre konkursbølge i byggeriet har spredt sig til langt flere brancher, så det nu også er bageren på hjørnet, den lokale restaurant og mange flere, der mærker den triste udvikling,” skriver Lasse Lundquist, der er konsulent hos SMV Danmark, i en kommentar til tallene.

Konkurserne betyder, at 1505 har mistet arbejdet, fordi den virksomhed, de arbejder i, har måttet opgive at føre driften videre.

Noget kunne tyde på, at det er tilbagebetalingen af momslån fra corona-perioden, der presser virksomhederne ekstraordinært hårdt. Danmarks Statistik har opgjort, at 45 procent af de aktive virksomheder, der er gået konkurs i år, havde momslån.

Og selv om langt de fleste lån er tilbagetalt, forventer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre ikke, at det nødvendigvis vil bremse antallet af konkurser.

”Den usikre tid for økonomien, virksomhederne og forbrugerne har bidt sig fast. Den vedvarende modvind risikerer at trække flere virksomheder med i konkursfaldet. Vi forventer derfor at se ind i en tid med et højere konkursniveau, end vi har været vant til gennem de seneste år,” skriver han i en kommentar.

Enhedslisten vil indføre huslejeloft i ny erhvervspakke

Tilbagebetaling af corona-lån sender antallet af konkurser til det højeste niveau siden 2012

Styrtdyk i byggeriet: Spejder langt efter nye ordrer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Parlamentet kan kun vedtage eller forkaste EU-Kommissionens delegerede retsakter, der definerer hvad grøn brint er. En gruppe parlamentarikere kræver nu en forkastelse af retsakterne. (Arkivfoto) | Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Parlamentarikere stikker kæp i EU’s brintplaner

For abonnenter