PolicyWatch

Underhuset blokerer brexit uden aftale - Johnson vil have valg

Det britiske Underhus har vedtaget et lovforslag, der skal sikre, at briterne ikke forlader EU uden aftale.

Foto: Tolga Akmen/AFP / AFP

Et flertal i det britiske Underhus har onsdag aften vedtaget et lovforslag, der skal blokere for et brexit uden aftale.

327 stemte ja, mens 299 stemte nej til forslaget.

Forslaget mangler stadig at blive vedtaget i Overhuset.

Forslaget går på at udskyde brexit til 31. januar, hvis ikke Johnson formår at få en aftale med EU stemt igennem i parlamentet inden 19. oktober. Alternativt skal et flertal i parlamentet acceptere et brexit uden aftale.

Resultatet betragtes som et nederlag for premierminister Boris Johnson.

Han har straks efter afstemningen anmodet Underhuset om, at der udskrives parlamentsvalg i Storbritannien til afholdelse den 15. oktober.

"Det er trist, at parlamentsmedlemmerne har stemt på den her måde. Det er et svigt af deres forpligtelser," siger Johnson ifølge Sky News.

"Underhuset har efterladt os uden andre muligheder end at lade offentligheden bestemme, hvem der er premierminister," lyder det.

Det kræver to tredjedeles flertal i Underhuset at få udskrevet valg.

Oppositionsleder Jeremy Corbyn, der står i spidsen for Labour, er klar til at acceptere et valg. Dog kun, hvis lovforslaget træder i kraft inden da.

"Vi ser frem til et valg, fordi vi ønsker at vælte den her regering. Lad lovforslaget blive stemt igennem og få kongelig godkendelse. Så er vi klar til et valg," lyder det fra Jeremy Corbyn ifølge Sky News.

Underhuset stemmer senere onsdag aften om Johnsons anmodning.

Men store dele af oppositionen frygter, at Johnson vil rykke valgdatoen til efter 31. oktober - efter at have forladt EU uden en aftale.

Lovforslaget om at blokere for et brexit uden aftale bliver torsdag bragt til Overhuset, hvor det skal vedtages. Det kan dog blive en langstrakt proces, da Overhuset ventes at skulle debattere en lang række ændringsforslag.

Hvis Overhuset stemmer ændringsforslag igennem, skal lovforslaget på ny tilbage til Underhuset for at blive godkendt. Det skriver BBC.

Lovforslag om at udskyde brexit overlever første afstemning

EU vil fylde brexit-huller med penge til naturkatastrofer

EU-Kommissionen har støttekroner klar ved hårdt brexit

Professor: Johnsons vej ud af britisk kaos er et valg 

Mere fra PolicyWatch

Total Energies producerer 10 procent mere i Danmark end ventet

Den franske oliekæmpe Total Energies har med en række tiltag siden foråret fået en større olie- og gasproduktion ud af den danske del af Nordsøen. Selskabet har en stribe nye brønde på vej over de næste år, men det har højeste prioritet at få det enorme Tyra-felt op at køre igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier