Analyse: DI kan blive for stor til de små

Tegningen ligger klar til det, der kan blive Danmarks suverænt mest magtfulde erhvervsorganisation. Men det kan blive svært at gøre alle medlemmer tilfredse i et endnu større DI, hvis fusionen med Dansk Byggeri falder på plads.
Formand for DI, Lars-Peter Søbye, og adm. direktør for DI, Lars Sandahl Sørensen. | Foto: Jens Dresling
Formand for DI, Lars-Peter Søbye, og adm. direktør for DI, Lars Sandahl Sørensen. | Foto: Jens Dresling

Det kom som et lyn fra en klar himmel, da landets største og tredjestørste erhvervsorganisationer - Dansk Industri og Dansk Byggeri - tirsdag middag meldte ud, at de er klar til en fusion, hvis medlemmerne i de to organisationer nikker ja til planen.

Nøglepersonerne i toppen af de to organisationer har holdt planerne ekstremt tæt til kroppen. En fusion mellem de to organisationer har tidligere været drøftet, men de færreste havde regnet med, at reelle forhandlinger var i gang nu.

Effektueres planerne bliver en ny kæmpeorganisation snart en realitet på det danske arbejdsmarked.

Lægger man Dansk Byggeris 5600 medlemsvirksomheder oven i DI’s 11.000 står man med en organisation med hele 17.000 medlemsvirksomheder, der beskæftiger over en halv million ansatte. Det siger selv, at det vil blive en mastodont i organisationsverdenen, og at DI i den situation vil få en markant styrket stemme.

Fordelene er åbenlyse:

En organisation med så mange virksomheder i ryggen vil kunne tale erhvervslivet sag med stor tyngde i spørgsmål om alt fra adgangen til arbejdskraft over investeringer i infrastruktur til reformer af skatter og afgifter. Organisationen vil have let ved at åbne dørene til politikerne på Christiansborg.

For danske virksomheder er det desuden blevet et grundvilkår, at mere og mere lovgivning kommer fra EU og Bruxelles. Her vil Dansk Byggeris medlemmer kunne drage fordel af, at DI har det største kontor i Bruxelles blandt erhvervsorganisationerne og vil kunne udvide yderligere. I takt med at lovgivningen bliver mere og mere kompleks, vil de to organisationer kunne drage fordel af at samle den højt specialiserede rådgivning ét sted.

Som adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, påpeger over for PolicyWatch får man samtidig hele værdikæden i bygge- og anlægsbranchen samlet et sted – det vil sige lige fra  arkitekter over håndværkere, entreprenører og råstofvirksomheder til de virksomheder, der nedbryder bygninger og affaldssorterer.

Synergien vil også vise sig på medarbejderfronten i den nye organisation. Der er ikke udsigt til, at der skal fyres medarbejdere, men i de kommende år vil der kunne nedlægges dobbeltfunktioner som følge af sammenlægningen.

I de senere år er konkurrencen mellem Dansk Industri og Dansk Erhverv åbenlyst taget til. Dansk Erhverv er vokset og har haft held til at tiltrække markante medlemsvirksomheder. I løbet af det seneste år har organisationen desuden oprustet på medarbejderfronten.

Med sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er Dansk Erhvervs rolle som lillebror imidlertid cementeret noget så eftertrykkeligt.

De små kan blive klemt

Mens fordelene er åbenlyse for Dansk Industri og Dansk Byggeri, skal man ikke tage fejl af, at manøvren også rummer risici.

Overfor PolicyWatch påpeger centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier på Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen, at de mange mindre virksomheder i Dansk Byggeri kan blive udfordret af sammenlægningen.

I forvejen er DI så stor og favner så bredt medlemsmæssigt, at det til tider har været en delikat balanceakt for organisationen at lægge sig fast på en position, fordi der internt har været modsatrettede interesser. Når det gælder lovgivningen om betalingsfrister mellem virksomheder og leverandører, er de store erhvervsorganisationer flere gange blevet kritiseret for at have en åbenlys interessekonflikt.

Et andet eksempel er spørgsmålet om, hvorvidt offentlige opgaver skal sendes i store samlede udbud eller opdeleles i mindre udbud, hvor mindre virksomheder i højere grad kan byde ind. Og endelig kan ”volumensygen” i en kæmpe organisation betyde, at mindre stærke og profilerede virksomheder ganske enkelt bliver sat i skyggen af de større.

Hvordan DI kommer til at håndtere netop denne udfordring, vil afhænge af, hvordan det konkrete setup bliver efter sammenlægningen. Men hos DI’s konkurrenter er opfattelsen, at DI under alle omstændigheder bliver nødt til at vælge side i visse sager - eller helt afholde sig fra at mene noget i særligt ømtålelige sager.

Og den situation vil de øvrige organisationer selvfølgelig stå på spring for at udnytte fremover.

I første omgang bliver det op til medlemmerne i Dansk Industri og Dansk Byggeri at vende tommelfingeren op eller ned til sammenlægningen. Forventningen er, at beslutningen sker i løbet af juni.

De to organisationer har derfor fire måneder til at overbevise deres små medlemmer om, at en organisation med 17.000 medlemsvirksomheder ikke bliver for stor til de små.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også