Enhedslisten tror på ekstra penge til sundhedspersonale

Efter regeringen tirsdag meldte ud, at der forhandles om en coronavinterpakke til sundhedsvæsnet, tror Enhedslisten nu på, at der kommer til at ske noget.
Peder Hvelplund (EL) og Kirsten Normann Andersen (SF) under fremsættelsen af lovforslag vedrørende sygeplejerskestrejken i Folketingssalen på Christiansborg i København. Begge partier mener, at der er behov for et akutløft til sundhedsvæsnet. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peder Hvelplund (EL) og Kirsten Normann Andersen (SF) under fremsættelsen af lovforslag vedrørende sygeplejerskestrejken i Folketingssalen på Christiansborg i København. Begge partier mener, at der er behov for et akutløft til sundhedsvæsnet. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
af ritzau

Enhedslisten tror nu så meget på, at der bliver fundet ekstra penge til det coronapressede sundhedspersonale, at partiet har aflyst en hasteforespørgsel med statsministeren.

"Når vi har aflyst hasteforespørgslen, så er det, fordi vi efter det vedvarende pres på regeringen har fået en klar indikation af, at det skal løses her i finanslovsforhandlingerne, og der skal afsættes midler til det," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Hasteforespørgslen om problemerne i sundhedsvæsnet skulle have været i Folketingssalen onsdag.

Flere partier i Folketinget mener, at det coronapressede sundhedsvæsen skal have tilført flere penge. Problemet skyldes hovedsageligt, at mange sygeplejersker har sagt op, mens det er svært at rekruttere nye. Samtidig har flere sygeplejersker nægtet at overarbejde i protest over, at de ikke fik det lønløft, som de kæmpede for under sommerens konflikt.

Tirsdag eftermiddag meldte regeringen ud, at der i øjeblikket bliver forhandlet om en coronavinterpakke.

"Vi anerkender den betydelige udfordring og det pres, som sundhedsvæsenet står overfor. Planen er, at det skal træde i kraft hurtigst muligt," sagde Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Både støttepartierne SF og Enhedslisten kræver en indsprøjtning i milliardstørrelsen.

Uenighed om, hvordan pengene skal fordeles

Men pengene bør ikke gå til et generelt lønløft til eksempelvis de utilfredse sygeplejersker. Det siger Lizette Risgaard, formand for FH, i Jyllands-Posten.

Hun foreslår i stedet, at det skal være til overarbejdstillæg. Det kan så udbetales til alle sygehusansatte, der arbejder ekstra, og altså ikke kun sygeplejersker og sosu-assistenter.

Enhedslisten ønsker et løft i grundlønnen. Men partiet siger, at det i sidste ende vil være op til regionerne og fagbevægelsen, hvordan pengene skal bruges.

"Jeg tror, at det er rigtig vigtigt, at vi også får givet et løft i grundlønnen til de grupper, som knokler derude, og som leverer uden at få tilstrækkeligt betaling for det. Men det vil i sidste ende være op til parterne at finde ud af, hvordan det skal udmøntes. Vi finder midlerne, lægger dem ud til parterne, og så får de mulighed for at finde ud af, hvordan de skal fordeles," siger Peder Hvelplund.

Region Hovedstaden besluttede ifølge TV 2 Lorry tirsdag at afsætte 30 millioner, som skal hjælpe pressede hospitalsafdelinger hen over vinteren. Også Region Sjælland vil afsætte 30 millioner. Her skal regionsrådet dog først nikke endeligt ja.

Regeringen vil give vinterhjælpepakke til trængte hospitaler

Fagbevægelsen blokerer for særskilt lønløft til sygeplejersker

SF kræver en milliard til sundhedspersonale på finanslov 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også