PolicyWatch

Olaf Scholz er valgt som ny tysk forbundskansler

63-årige Scholz er godkendt af et klart flertal på 395 stemmer i det tyske parlament. Sætter regering med lige mange mænd og kvinder.

Olaf Scholz blev onsdag godkendt som ny forbundskansler. | Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS / X90145

Socialdemokraten Olaf Scholz er valgt som ny tysk forbundskansler i Forbundsdagen i Berlin.

Den 63-årige Scholz, der afløser Angela Merkel efter 16 år med konservativt styre, er onsdag formiddag blevet godkendt af et klart flertal på 395 stemmer af de 707 afgivne stemmer i det tyske parlament. Dermed er 16 år med konservative regeringer bragt til ende.

Scholz, som har været finansminister i den afgåede Merkel-regering, skal lede en ny regeringskoalition bestående af hans eget socialdemokratiske SPD, det liberale parti FDP og miljøpartiet De Grønne.

Koalitionen, der på tysk kaldes Ampel-Koalitionen (Trafiklys-koalitionen), har som erklæret mål at gøre Europas største økonomi mere grøn og mere retfærdig.

Kampen mod klimaforandringer er stærkt prioriteret. Samtidig er der stor fokus på bekæmpelse af coronapandemien i regeringsaftalen, og der er formuleret en række klare udenrigspolitiske mål.

"Store forandringer på vej for tyskerne," har Scholz tidligere sagt om en grøn omstilling, hvor der satses stort på elbiler og grøn energi.

"Vi er forenet i viljen til at gøre landet bedre."

Ifølge Scholz kommer der "politik med stor påvirkning". Det gælder en højere minimumløn og mere ambitiøse klimamål, end Tyskland hidtil har haft.

I regeringsaftalen har de tre koalitionspartier lovet at vende tilbage til genindførelse af den såkaldte gældsbremse i 2023. Den skal forhindre, at Tysklands økonomi kan komme i store problemer ved en ny global økonomisk krise.Kravet om genindførelse af gældsbremsen var et absolut krav fra FDP og klart støttet af Scholz.

Partierne er også enige om, at der ikke skal komme skatteforhøjelser, mens de er ved magten. Det har FDP's leder, Christian Lindner, skrevet i et tweet.

Kønsbalanceret regering

Den nye forbundskanslers regering er præget af usædvanligt mange kvinder på en række tunge ministerposter.

"Lighed mellem kønnene er vigtigst for mig. Der vil derfor være 16 ministre i den nye forbundsregering - otte mænd og otte kvinder," siger Scholz, der betegner sig selv som "feminist".

Christian Lindner, formand for De Frie Demokrater (FDP, overtaget finansministeriet efter Scholz. Den 42-årige Lindner er kendt for skarpe jakkesæt og en lige så skarp tunge.

Miljøpartiet De Grønne, som har to partiledere (en mand og en kvinde), får udenrigsministerposten. Det bliver partiets Annalena Baerbock, som bliver ny tysk udenrigsminister. Hun bliver Tysklands første kvinde på posten.

Miljøpartiets anden leder, den 52-årige Robert Habeck, der er fra Slesvig-Holsten og taler dansk, bliver vicekansler. Den 52-årige filosof og forfatter bliver også minister for klima, økonomi, digital transformation og energi.

Som sundhedsminister har Scholz valgt den åbenmundede pandemiekspert Karl Lauterbach. Han har agiteret for obligatoriske vaccinationer og strengere restriktioner over for uvaccinerede. Han har også talt for, at alle barer og klubber lukkes, indtil den fjerde smittebølge er ovre.

Socialdemokraterne i SPD får forsvarsministerposten, som partiets afgående justitsminister Christine Lambrecht overtager.

SPD's Nancy Faeser, som i dag er medlemmer af Hessens regionale parlament eller landdag, bliver Tysklands første kvindelige indenrigsminister. Hun har som erklæret mål at sætte hårdt ind over for højreekstremisme, som hun kalder "den største trussel" for landet.

Trafiklys-regering bør glæde dansk erhvervsliv

Tyske koalitionspartier har regeringsaftale klar 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier