Restaurantbranche om coronaplan: Vi skal fri af alle restriktioner, så vi atter selv kan tjene penge

Restauranter og værtshuse forventer efter en ny aftale, at de fra februar slipper for krav om stop for servering kl. 22. Erhvervsministeren lover branchen yderligere genåbning fra udgangen af januar, hvis der er en »stabil udvikling i epidemien«.
I restaurantionsbranchen ser man frem til at måtte servere efter kl. 22. | Foto: Marius Renner
I restaurantionsbranchen ser man frem til at måtte servere efter kl. 22. | Foto: Marius Renner
af jesper Olesen og Michael Stenvei

Skuffelse over fortsatte restriktioner og udsigt til et lukket natteliv også ind i februar. Til gengæld en vis tilfredshed med løfte om, at flere restriktioner kan forsvinde ved udgangen af januar.

Sådan lyder reaktionen i restaurationsbranchen til, at de nugældende krav om lukning af nattelivet og stop for servering af alkohol kl. 22 ruller videre fra søndag. Da udløber de nugældende coronaregler ellers.

På samme tid forsvinder restriktioner med tvangslukning af bl.a. museer, biografer og teatre som led i en politisk aftale om udfasning af restriktionerne.

Politisk chef Freja Brandhøj i DRC – Danmarks Restauranter & Cafeer hæfter sig ved, at aftalen betyder, at politikerne allerede om kort tid skal mødes igen for at drøfte yderligere genåbning. Forlængelsen gælder nemlig kun til og med 31. januar.

»Vi hilser selvfølgelig kulturlivets åbning velkommen, fordi der er en god synergi imellem vores brancher. Når det er sagt, så er vi selvfølgelig ærgerlige over, at lukketiderne ikke blev udvidet allerede nu, så vi i højere grad fulgte med kulturlivet og gæsterne der,« mener Freja Brandhøj.

Vurderer løbende mulighed for yderligere genåbning

Om både genåbningen samt fortsatte restriktioner, som Folketingets epidemiudvalg har nikket ja til, fastslår erhvervsminister Simon Kollerup, at de bygger på anbefalinger fra Epidemikommissionen.

»De kolde måneder er altid lumske, når det drejer sig om smitte. Heldigvis fik vi med rettidig omhu sat ind med smitteinddæmmende tiltag, og det betyder, at vi nu kan se ind i en relativ hurtig genåbning af vores samfund,« udtaler erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Han understreger, at Epidemikommissionen løbende vurderer muligheden for yderligere, trinvis genåbning. Ministeren skriver, at i næste trin efter 31. januar vil det være relevant at genåbne hovedparten af de øvrige aktiviteter på erhvervsområdet - herunder bl.a. messer samt de nugældende restriktioner for serveringsteder.

Onsdag aften fastslog sundhedsminister Magnus Heunicke, at der fortsat til den tid kan være behov for restriktionerne i det tvangslukkede natteliv og for store koncerter med stående publikum. Det samme gentager Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Erhvervsministeren pointerer også samtidig, at iværksættelsen af de »næste trin i genåbningen forudsætter en stabil udvikling i epidemien, herunder særligt i forhold til indlæggelsesniveau og belastning på intensivpladser«.

Behov for udfasningsplan

Netop meldingerne om at natklubber og andre nattelivet kan se frem til fortsat tvangslukning ind i februar kræver ifølge Freja Brandhøj hurtige forhandlinger om forlængelse af lønkompensation for hjemsendte medarbejdere.

»Desuden er det afgørende, at vi kan få en plan hurtigst muligt for hele branchen. Det så vi kan få bookinger i bøgerne og skabe den udsigt til at tjene de penge, der skal skabe den nødvendige likviditet,« siger Freja Brandhøj, DRC.

Erhvervsorganisationen Horesta, der organiserer bl.a. hoteller, restauranter og virksomheder i oplevelsesindustrien, er glad for løfterne fra regeringen om at de fleste restriktioner står til at forsvinde 1. februar.

Horesta savner dog alligevel en klarere udfasningsplan for nattelivet og de indendørs koncerter.

»Efter tredje bølge af restriktioner higer branchen efter at slippe fri af restriktionernes jerngreb, så de igen kan tjene deres egne penge og opbygge likviditet. Det er der behov for. Med en køreplan for afvikling af de sidste restriktioner, er det vores forhåbning, at annulleringerne stopper, og at der igen bliver booket konferencer, runde fødselsdage, hotelophold og borde på restauranterne,« udtaler adm. direktør Jannick Nytoft, adm. direktør i Horesta.

I branchen har en række virksomheder selv valgt en frivillig nedlukning ud fra en kompensationsordning om nedgang i omsætningen under smittetiltagene.

Horesta peger på, at under den nuværende periode med restriktioner har hver fjerde virksomhed i hotel-, restaurant- og turisterhvervet frivilligt valgt at lukke ned for at begrænse de økonomiske konsekvenser.

»Den seneste tids nedlukning trækker spor langt ind i de kommende måneder. Aflyste fester og konferencer kommer ikke tilbage i bøgerne fra dag et. Derfor vil virksomhederne have brug for gradvist at tage medarbejderne tilbage fra lønkompensationsordningen,« mener Jannick Nytoft.

Sådan er restriktionerne fra mandag

Kompensationsordninger forlænges for kulturlivet

Erhvervslivet finder en del malurt i delvis genåbning

Tivoli: Tvangslukning har været en dyr omgang 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også