Dansk økonomi vokser trods haltende privatforbrug

Selv om forbrugerne fortsat holder igen, voksede dansk økonomi 0,9 procent i andet kvartal, viser Danmarks Statistiks nye tal. Årsagen skal især findes i hotel- og restaurationsbranchen.
Dansk økonomi voksede i andet kvartal, selvom privatforbruget ligesom i resten af 2022 er faldet. | Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Dansk økonomi voksede i andet kvartal, selvom privatforbruget ligesom i resten af 2022 er faldet. | Foto: Rasmus Flindt Pedersen
AF RITZAU

De danske forbrugere ser ud til at bruge færre og færre penge. Alligevel formåede dansk økonomi at vokse i april, maj og juni.

Ifølge Danmarks Statistik voksede bruttonationalproduktet (bnp) med 0,9 procent i andet kvartal, selvom privatforbruget ligesom i resten af 2022 faldt.

Samtidig har Danmarks Statistik nedjusteret starten på året. Oprindeligt lød det, at bnp var faldet med 0,5. Det er nu justeret til et fald på 1,1 procent.

Ifølge Danmarks Statistik bunder væksten i andet kvartal særligt i bedre tider for hoteller og restauranter. De var i første kvartal stadig ramt af restriktioner, mens de i andet kvartal har været fri af den slags.

Mørke skyer forude

Og selvom det ifølge Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sprogel er imponerende, at dansk økonomi er vokset trods en verden præget af inflation og krig, så er der også mørke skyer forude.

”Hen over sommeren har vi været vidne til et temperaturskifte i dansk økonomi. På den måde kan man sige, at dagens positive tal for andet kvartal er en anelse forældet,” skriver han i en analyse.

”Gas- og elpriserne er i løbet af sommeren gået helt amok, og konjunkturbarometrene på flere af vores største eksportmarkeder melder om afmatning. Med stormvejr på vores eksportmarkeder slipper dansk økonomi ikke uden om en vækstmæssig nedgang, da vi er en lille åben økonomi.”

Finansministeriets prognose for resten af året vil ifølge Ritzaus oplysninger vise, at man i ministeriet er blevet mere pessimistiske for dansk økonomi, end det var tilfældet i maj. Her forventede man en vækst i 2022 på 3,4 procent. Det vil nu blive justeret til 2,8 procent.

Samtidig bliver forventningerne til næste år sænket. Her ventede Finansministeriet i maj en vækst på 1,9 procent. Det sænkes til 0,8 procent.

Forbrugertillid er ”ekstremt lav” - dyre fødevarer bærer ansvaret

Priserne stiger mere end lønnen: ”Det kan ikke undgå at påvirke privatforbruget”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter