Overblik: Læs alt om regeringens rekrutteringsudspil

I denne uge kom regeringen med sit længe ventede svar på, hvordan den vil sikre, at danske virksomheder får adgang til den udenlandske arbejdskraft, der er brug for. Få hele overblikket over udspillet og reaktionerne fra erhvervslivet her.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterer regeringens udspil om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft på et pressemøde i København, onsdag den 3. oktober 2018. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterer regeringens udspil om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft på et pressemøde i København, onsdag den 3. oktober 2018. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Onsdag i denne uge gav regeringen sit bud på, hvordan danske virksomheder skal få adgang til den udenlandske arbejdskraft, erhvervslivet længe har skreget efter.

På et pressemøde i integrationsministeriet præsenterede integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) et rekrutteringsudspil med i alt 21 forslag.

"Vi prøver at vise rettidig omhu og sørge for, at virksomhederne har adgang til den arbejdskraft, som de har brug for," sagde Inger Støjberg til den fremmødte presse.

Det mest omdiskuterede forslag er sænkelsen af den såkaldte beløbsordning for udvalgte lande. I øjeblikket kæver det en årsløn på 418.000 kr. at få lov til at arbejde i Danmark på beløbsordningen. Den grænse vil regeringen sænke til 330.000 kr. for 12 udvalgte ikke EU-lande.

Forslaget bliver dog skudt ned af DF og S.

Derudover har regeringen især fokus på at fjerne administrativt bøvl. Blandt andet vil regeringen udvide positivlisten. Positivlisten er en liste med stillingsbetegnelser, hvor der er særlig mangel på arbejdskraft. Hvis en stilling er på listen, så kan det danne grundlag for opholdstilladelse til en udenlandsk medarbejder.

Regeringen lægger også op til at fjerne en række benspænd, der er bygget ind i den såkaldte fasttrack-ordning, som giver virksomheder mulighed for hurtigt at ansætte udlændinge uden at skulle igennem en længere proces om opholds- og arbejdstilladelse.

Derudover vil regeringen fjerne kravet om, at udlændinge, der arbejder i Danmark, skal have lønnen indbetalt på en dansk bankkonto. Den nuværende lov om dansk bankkonto er indført af et flertal udenom regeringen i 2017. I dag bliver den ide dog afvist af DF og S, der var med til at indføre kravet.

Herunder kan du læse alt om udspillet og reaktioner fra erhvervslivet:

Her er regeringens rekrutteringsudspil: 12 landes borgere skal have lettere adgang til Danmark

S og DF fastholder krav om dansk bankkonto til udlændinge: "Jeg forstår ikke problemet" 

ISS: Vi kan hyre elektrikere, murere og tømrere med lavere beløbsordning

Regeringen vil hente udenlandske hænder: Men afviser at sætte tal på

Grundfos foretrækker mindre bureaukrati over lavere beløbsordning

Fagbosser vil af med rekrutteringsbøvl

Karsten Dybvad: Lavere beløbsordning burde gælde for alle lande

S og DF afviser Løkkes to beløbsordninger - men vil fjerne rekrutteringsbøvl

Thulesen afviser mere udenlandsk arbejdskraft

Microsoft-boss hilser regeringsudspil velkommen

Medicinalselskaber tror på effekt af rekrutteringsudspil

DF-formand åbner for at lade flygtninge arbejde i Danmark

Forsker: S-plan for sydeuropæisk arbejdskraft uden stor effekt

Løkke vil tiltrække arbejdskraft fra 12 udvalgte lande

L&F: Fødevareklyngen mangler mejerister, slagtere, smede, elektrikere og mekanikere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også