PolicyWatch

DF kræver miljøvenlig omlægning af bilafgifter

Forhandlinger om sidste finanslov inden valget indledes onsdag. Miljørigtige biler skal favoriseres, siger DF. Opdateret.

DF-formanden Kristian Thulesen Dahl på vej til forhandlinger om næste års finanslov. | Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Opdateret med flere kommentarer og reaktion fra finansminister Kristian Jensen.

Dansk Folkeparti kræver en omlægning af registreringsafgiften for biler. 

De miljørigtige biler skal til hver en tid favoriseres - selv når markedet udvikler nye alternativer.

Det siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl på vej ind til det første af en række indledende møder - såkaldte sættemøder - hos finansminister Kristian Jensen (V) om næste års finanslov.

"Hvis vi skal være med i en aftale, der omlægger registreringsafgiften, så skal man se på alle sider af registreringsafgiften."

"Vi har i nogle år i træk rodet med de bilafgifter. Nu trænger danskerne til noget ro," siger formanden.

"I stedet for at lave lappeløsninger i forhold til registreringsafgiftssystemet foreslår vi i dag en omlægning, så registreringsafgiften altid favoriserer de mest miljørigtige biler," siger han.

Markedet skal finde ud af det

På den måde vil teknologien frem for politikerne afgøre, hvilke typer biler der kører rundt på de danske veje, lyder det.

"Om det så er en ren elbil, en hybridbil, eller om det er en brintbil i fremtiden, det må markedet finde ud af i forhold til de teknologier, der udvikles," siger Thulesen Dahl.

Det skal dog ikke betyde, at statskassen mister provenu af bilafgifter. Men det må afgøres igennem politiske forhandlinger.

"Der vil i givet fald være en indfasning, som kan koste penge. Men det må vi vurdere i forhandlingslokalet," siger Kristian Thulesen Dahl.

På plads inden jul

Står det til Dansk Folkeparti, bør en omlægning af registreringsafgiften allerede gøre sig gældende inden jul.

Det er dog ikke noget, der falder i god jord hos regeringen. Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) halter teknologien efter hos Skat.

Det sætter en stopper for en omlægning.

"Vi kan ikke levere - ikke på grund af manglende politisk vilje, men på grund af manglende it-evner i Skat."

"Den melding, jeg fik for et år siden, var, at Skats it-systemer ikke er i stand til at kunne lave den model. Jeg går ud fra, at jeg får samme svar i dag," siger han.

Også på de sociale medier møder forslaget kritik. 

Det sker særligt på baggrund af, at Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, sidste år over for Politiken slog fast, at der ikke skal pilles ved bilafgifterne før år 2025.

Det år ville bilafgiftsaftalen, som partiet og regeringen indgik i september 2017, udløbe.

I dag fastholder DF-formanden dog, at det er regeringen, som atter har bragt bilafgifterne i spil. 

Og hvis en ny aftale skal landes, skal det være en fremtidssikret af slagsen, så der går mange år, før danskerne igen hører om ændringer af bilafgiftssystemet.

Det er kun regeringspartierne - Venstre, Liberal Alliance og De Konservative - samt støttepartiet Dansk Folkeparti, der er inviteret til dagens forhandlinger.

Finansministeren har inviteret Folketingets resterende partier til sættemøder torsdag og fredag.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier