Støjberg ser to problemer ved krav om dansk bankkonto

Udlændinge risikerer at stå uden løn i flere måneder, og folk fra bl.a. Indien kan miste sociale ydelser i hjemlandet, hvis de skal have en dansk bankkonto for at arbejde i Danmark, siger integrationsministeren.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede regeringens rekrutteringsudspil for to uger siden. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Integrationsminister Inger Støjberg (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede regeringens rekrutteringsudspil for to uger siden. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det tager for lang tid at få udbetalt sin løn, og man risikerer at familien i hjemlandet mister social sikring - begge dele vil holde udlændinge fra at tage til Danmark for at arbejde.

Sådan lyder det fra integrationsminister Inger Støjberg (V), der satser på at få afskaffet kravet om en dansk bankkonto for udlændinge med arbejde i Danmark i forbindelse med forhandlingerne om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

"Der er to problemer med kravet om en dansk bankkonto. For det første kan det tage meget lang tid at få oprettet en dansk bankkonto, og at der derfor kan gå noget tid, før man overhovedet får sin løn. Hvis man kommer til Danmark som korttidsansat, så kan det være stærkt generende, og det kan gøre, at folk fravælger Danmark," siger Inger Støjberg til PolicyWatch og fortsætter:

"Det andet problem er, at i nogle lande er det ulovligt at få udbetalt sin løn på en udenlandsk bankkonto – i det her tilfælde en dansk bankkonto. Det gør, at man naturligvis ikke kommer hertil for at arbejde. Hvis man har en familie derhjemme – hvilket ofte er tilfældet hvis man kun skal arbejde her i tre eller seks måneder – så kan familien risikere at miste den sociale sikring. Så har vi afskåret os fra at få medarbejdere fra de lande."

Problemer med indiske medarbejdere

For to uger siden præsenterede Inger Støjberg regeringens rekrutteringsudspil sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Som en del af udspillet lægger regeringen op til at fjerne kravet om, at udlændinge med arbejde i Danmark skal have lønnen udbetalt på en dansk bankkonto.

Kravet om den danske bankkonto er vedtaget af et flertal udenom regeringen i 2017.

Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti vil opgive kravet om den danske bankkonto, og dermed ser regeringen ud til at styre mod et nederlag i rekrutteringsforhandlingerne.

Ifølge Inger Støjberg vil fastholdelsen af den danske bankkonto betyde, at folk fra eksempelvis Indien ikke har lyst til at tage et arbejde på en korttidskontrakt i Danmark, fordi det kan koste for inderens familie, hvis den bliver hjemme i Mumbai, New Delhi eller Chennai.

"Indien er et af de lande, hvor man mister sin sociale sikring, hvis man får lønnen udbetalt på en dansk bankkonto. Det er klart, at hvis man skal herop for at arbejde i et halvt år, og man af naturlige årsager ikke tager sin familie med, så vil man ikke risikere, at konen og børnene i den situation mister den sociale sikring derhjemme," siger Inger Støjberg.

En ringe trøst

Som PolicyWatch kan fortælle i dag, så har Cowi og Bestseller problemer med at udbetale løn til tiden til udenlandske medarbejdere på grund af kravet om en dansk bankkonto.

I samme ombæring fortæller Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, at partiet er åben for at lade udlændinge få udbetalt en løn på en konto i hjemlandet i en måned eller to, indtil den danske bankkonto er klar.

Men ifølge Inger Støjberg hjælper opblødningen fra Socialdemokratiet ikke meget, hvis man som virksomhed eksempelvis vil have en indisk medarbejder til Danmark, da vedkommende stadig risikerer, at familien i Indien mister den sociale sikring.

"Det hjælper ikke det mindste for den inder, der får udbetalt sin løn på en bankkonto i hjemlandet de to første måneder, hvis så hans familie skal miste den sociale sikkerhed de sidste fire måneder. Det er jo en ringe trøst," siger Inger Støjberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også