Jarlov: Farvel til enkroneselskaber vil ikke løse alle problemer

Selvom der er bred politisk enighed om, at enkroneselskaber - de såkaldte iværksætterselskaber - giver udfordringer, så vil det ikke nødvendigvis løse alle problemer, hvis man bare skrotter selskabsformen. Det mener erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er åben for at afskaffe selskabsformen med iværksætterselskaber. Men initiativet kan ikke stå alene, mener han. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) er åben for at afskaffe selskabsformen med iværksætterselskaber. Men initiativet kan ikke stå alene, mener han. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der skal tages et opgør med de såkaldte iværksætterselskaber (IVS), der kan stiftes for bare en enkelt krone, og derfor vil erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) indkalde Folketingets partier efter nytår for at finde en løsning på den ifølge kritikere problematiske selskabsform.

Det var budskabet fra Rasmus Jarlov, da iværksætterselskaberne var sat til debat i Folketingssalen tirsdag eftermiddag.

"Regeringen er bestemt ikke blind for de problemer, der er i mange iværksætterselskaber. Man kan naturligvis heller ikke konkludere direkte, at problemerne i iværksætterselskaberne vil forsvinde, hvis man afskaffede den selskabsform," sagde Rasmus Jarlov tirsdag eftermiddag fra Folketingets talerstol og fortsatte:

"Det kunne være, at de mennesker, der stod for den her skattespekulation, der måske er tale om, vil gøre det i andre selskabsformer, hvis vi ikke havde iværksætterselskabsformen. Så det er svært at sige præcist, hvor meget det koster samfundet at have iværksætterselskabsformen."

DF vil skrotte iværksætterselskaber

Anledningen til debatten var, at Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, har stillet et beslutningsforslag om, at iværksætterselskaberne skal afskaffes som selskabsform.

Baggrunden er, at Erhvervsstyrelsen i august udgav en rapport, der viser, at der ofte bliver svindlet i denne type selskaber.

Rasmus Jarlov anerkender, at der er problemer med selskabsformen, og derfor vil han indkalde Folketingets partier til forhandlinger efter nytår for at finde ud af, om det stadig skal være muligt for selvstændige at starte virksomhed op via et iværksætterselskab, som kan stiftes for 1 kr.

"Som det ser ud, kan regeringen ikke støtte forslaget fra Dansk Folkeparti, da det alene består af en afskaffelse af IVS’erne uden at gøre andre tiltag, der sikrer, at det er nemt og billigt at stifte selskab i Danmark. Jeg håber, vi kan finde hinanden i et flertal, og jeg vil indkalde til forhandlinger på et tidspunkt i det nye år," lød det fra Rasmus Jarlov.

Han påpeger, at regeringen er klar til at afskaffe iværksætterselskaberne, men at tiltaget ikke kan stå alene, fordi det vil betyde, at det bliver sværere for folk at starte egen virksomhed.

"For på den ene side at imødekomme problemerne med iværksætterselskaberne og på den anden side bevare det klima, hvor det er nemt og billigt at stifte selskab i Danmark har regeringen foreslået, at kapitalkravet for anpartsselskaber bliver nedsat fra 50.000 til 40.000 kr. samtidig med at iværksætterselskaberne afvikles som en samlet pakke. Hvis vi gjorde det, så vil vi komme på niveau med de øvrige nordiske lande," sagde Rasmus Jarlov, der også er åben for andre løsninger.

Det er bureaukrati, hr. minister

Hans Kristian Skibby anerkender, at det stadig skal være let for iværksættere at starte virksomhed, men han undrer sig over, at regeringen ikke er klar til bare at afskaffe iværksætterselskaberne, som Dansk Folkeparti ønsker det.

"Der er faktisk mange af vores vælgere, der er iværksættere, viser meningsmålinger. Det ændrer bare ikke på, at det efter vores opfattelse er bedre at have fokus på kvaliteten af vores iværksættere end kvantiteten, hvor man siger uh, der er kommet så mange iværksættere. Ja, der er kommet 55.000 selskaber siden 2014," sagde Hans Kristian Skibby i Folketingssalen og fortsatte:

"Men bare én taxamand har stiftet 500 IVS-selskaber for at kunne køre hyrevogn her i København. Er det iværksætteri? Nej, det er det ikke hr. minister. Det er bureaukrati. Derfor skal ministeren gøre sine holdninger lidt skarpere og acceptere, at IVS-selskaberne altså skal lukkes."

S: Fokus på social dumping

Fra Socialdemokratiets side tager man gerne til forhandlinger om at afskaffe iværksætterselskaberne, lød det fra erhvervsordfører Thomas Jensen (S) i Folketingssalen.

Han påpeger, at selskabsformen kan give nogle udfordringer i forhold til mulig social dumping.

"Nogle af selskaberne bliver også brugt – hører vi fra fagbevægelsen – til social dumping og til at snyde danske lønmodtagere. Det er helt tydeligt, at når der også er så meget svindel mod det offentlige, så skal vi se på, hvordan bagmandspolitiet kan hjælpe med at løse nogle af de her ting her og nu. Så mit spørgsmål til ministeren er, om vi ikke også skal involvere justitsministeren," spurgte Thomas Jensen Rasmus Jarlov.

Erhvervsministeren er åben for, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kan inddrages i forhandlingerne om en mulig afskaffelse af iværksætterselskaberne, men at det er Rasmus Jarlov selv, der kommer til at sidde for bordenden af de kommende forhandlinger.

"Regeringen går ikke ind for, at danske lønmodtagere bliver snydt. Det kan godt være, der er problemstillinger, hvor vi har brug for hjælp fra Justitsministeriet. Som udgangspunkt er det mig, der kommer til at lede forhandlingerne," svarede Rasmus Jarlov.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også