Selskabsskatten i Danmark sniger sig lige over gennemsnittet i EU

Selskabsskatten i Danmark ligger nu over gennemsnittet i EU, viser tal fra Skatteministeriet. Fra nytår er den danske selskabsskat også blevet undergået af vores svenske naboer.
Danmark har nu en selskabsskattesats, der ligger et mulehår over gennemsnittet i EU. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Danmark har nu en selskabsskattesats, der ligger et mulehår over gennemsnittet i EU. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Virksomhederne i Danmark skal betale en snas mere i selskabsskat end gennemsnittet i EU.

Det viser et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til skatteudvalget.

For mens selskabsskatten i Danmark i dag er på 22 pct., så er den gennemsnitlige selskabsskat i EU på 21,9 pct.

Ifølge opgørelsen fra Skatteministeriet er selskabsskatten i Sverige på 22 pct. ligesom i Danmark. Men til trods for at svaret er helt nyt, så er selskabsskatten faktisk nu lavere i Sverige. Fra nytår blev satsen på den anden side af Øresund nemlig sænket til 21,4 pct. og næste år falder den yderligere hos de blågule til 20,6 pct.

Ifølge Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhver, bør de nye tal få Danmark til at sænke selskabsskatten.

"Det er en trist vej at gå. Vi skal helst ligge på den rigtige side af gennemsnittet for de små og mellemstore lande. Nu ligger vi lige præcis over gennemsnittet for alle lande. Store lande kan tåle at have en højere selskabsskat på grund af et større hjemmemarked, og det gør, at Danmark nu ligger klart på den forkerte side af streger."

Men med en dansk selskabsskat på 22 pct., så er vi kun 0,1 procentpoint fra EU-gennemsnittet. Det er vel ikke denne ene promille i forskel, der slår Danmark bagud af dansen?

"Nej, men som sagt bør man sammenligne med de små og mellemstore lande. Hvis man gør det, så ligger vi endnu dårligere i Danmark. Når man kigger på listen kan man se, at det generelt er de små og mellemstore lande, der har en lavere selskabsskat, siger Jacob Ravn til PolicyWatch.

Han påpeger, at i en række lande er den faktiske selskabsskat lavere, end hvad tallene fra Skattemiinisteriet indikerer. Det kan f.eks. skyldes, hvis landene giver store fradrag for virksomhedernes forskningsaktiviteter.

"Især Frankrig har gjort meget for forskning- og udvikling, som gør, at den effektive selskabsskat i Frankrig kommer meget langt ned," siger Jacob Ravn, der mener, at Danmark bør sætte selskabsskatten ned til 19 pct. i Danmark.

"Så kommer man ned og ligger det her pæne stykke under gennemsnittet. Det var også det, som Thorning-regeringen gjorde, da den sænkede selskabsskatten til 22 pct. Men siden er der ikke sket noget, og det gør, at vi nu er blevet indhentet af andre lande," siger den skattepolitiske chef.

Intet flertal for lavere selskabsskat

Rent politisk ser det dog ikke ud til, at Dansk Erhverv får sit ønske om en lavere selskabsskat igennem.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet samt partierne til venstre for S har gentagende gange afvist at sænke selskabsskatten yderligere, og dermed er der ikke flertal for manøvren.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sagde endda lige inden jul, at det ifølge hende var en fejl at sænke selskabsskatten fra 25 til 22 pct. i 2013.

Venstre har påpeget, at man følger den danske selskabsskattesats tæt.

De Konservative har "en vision" om at fjerne selskabsskatten helt, men en lavere selskabsskat er ikke en del af det skatteudspil, som partiet kom med i december.

Liberal Alliance sagde i december, at partiet ønsker at kaste sig ud i en ny runde selskabsskattelettelser, hvor satsen ifølge partiet skal sænkes til 10-15 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også