PolicyWatch

Nye Borgerlige truer med at iværksætte folkeafstemning

Nye Borgerlige vil forsøge at aktivere Grundlovens paragraf 42, hvis regeringen lemper udlændingepolitikken.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Hvis regeringen vedtager en lov, som Nye Borgerlige mener lemper udlændingepolitikken, vil partiet forsøge at samle underskrifter, der kan bremse den.

Det siger formand Pernille Vermund fra talerstolen på partiets årsmøde i DGI Huset i Vejle.

Herfra hun truer med at aktivere Grundlovens paragraf 42, der gør det muligt at få sendt love til folkeafstemning, hvis 60 medlemmerne af Folketinget skriver under.

"Når de røde vil lempe udlændingepolitikken, så vil Nye Borgerlige bruge Grundloven til at bremse lempelserne," siger Pernille Vermund.

Hun nævner specifikt den aftale, som regeringen har indgået med sine støttepartier, og som giver børnefamilier, der er berørt at integrationsydelsen eller kontanthjælpsloftet, et økonomisk tilskud.

"Det er et eklatant brud på løftet om ikke at lempe på udlændingepolitikken. Et løfte, som blev afgivet i valgkampen af både Socialdemokratiet og Venstre. Det løfte skal de holdes op på," siger Pernille Vermund.

"Danskerne burde kunne forvente, at der findes 60 ansvarlige folketingsmedlemmer, der vil holde, hvad de har lovet," siger hun.

Det er dog tvivlsomt, om det vil kunne lykkes Nye Borgerlige at samle de 60 underskrifter, som der kræves.

Nye Borgerlige har brug for Venstre til at samle nok underskrifter, men selv om det store oppositionsparti er er imod aftalen om at give tilskud til børnefamilier, vil partiet ikke skrive under.

Til Jyllands-Posten siger partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede:

"Hvis vi skal have folkeafstemninger, hver gang vi er uenige med regeringen, nulstiller vi meningen med folkestyret," siger han.

"Men jeg forstår – og deler Nye Borgerliges frustration. Ligesom Pernille Vermund er jeg overbevist om, at det er virkelig skidt for Danmark at sætte ydelserne op. Jeg mener bare ikke, at en folkeafstemning er kuren."

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier