PolicyWatch

Brancheforeninger stævner fødevareminister for nye regler om dyretransport

Skærpet kontrol af svinetransporter vil påføre branchen en regning på 21 mio. kr. i første halvdel af 2020, lød det fra fødevareminister Mogens Jensen i november. Nu bliver han stævnet for de øgede krav.

Foto: Janus Engel

Fødevareminister Mogens Jensen (S) bliver nu stævnet af Sammark og Danske Svineproducenter, der repræsenterer danske virksomheder, som enten eksporterer eller producerer smågrise.

Det oplyser Danske Svineproducenter i en meddelelse.

Baggrunden for stævningen skyldes de gebyrer, der skal betales, når smågrise bliver transporteret over grænsen.

Nye krav til dyretransporter koster 21 mio. kr.

I november forlængede Mogens Jensen således den skærpede kontrol og meldte i samme ombæring ud, at kontrollen fremover skal betales af branchen selv og ikke af skatteyderne, som det har været tilfældet, siden den øgede kontrol blev til ved en aftale mellem den daværende regering og Dansk Folkeparti i december 2018. Det kommer til at koste erhvervet godt 21 mio. kr. mere end i dag i første halvdel af 2020.

"Vi synes, at fødevareministerens ageren er en hån mod branchen, og derfor har vi valgt at tage dette drastiske skridt, hvor vi må søge rettens vej for at få ordenlige forhold og nogle klare svar,” siger Per Bardrum, direktør i Danske Svineproducenter, i meddelelsen.

AgriWatch forsøger at indhente en reaktion fra fødevareminister Mogens Jensen.

Ifølge meddelelsen består stævningen af flere påstande:

"[den] handler for det første om, at fødevareministen uden videre forlænger den midlertidige periode med ekstra kontroller, for det andet vil der blive indført et gebyr for den øgede stikprøvevise indladningskontrol, og for det tredje vil der blive opkrævet gebyr for ekstra dyrlæge ved kontrollen, som allerede i den midlertidige periode har kostet erhvervet meget. Sidst men ikke mindst ses det som retsstridigt, at alle eksportører har 48 timers karensperiode fra de anmelder en transport, til den godkendes," lyder det i meddelelsen.

(Denne artikel er leveret af vores søstersite AgriWatch)

Venstre efter samråd: Fjern fremrykning af efterafgrøder

Minister: Landbrugsstyrelsen kapacitet bremser grønne initiativer 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier