Regeringen opfordrer til øget brug af hjemmearbejde i Hovedstadsområdet

Regeringen opfordrer til "øget brug" af hjemmearbejde til arbejdsgivere i 17 kommuner i Hovedstadsområdet for at mindske smittespredning. Organisationer er uenige om konsekvenserne.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
JULIE FOGDE & ANDREAS LØNSTRUP

Der er behov for en "intensiveret indsats" mod spredningen af covid-19 i Hovedstadsområdet, som tegner sig for en særlig stor del af det stigende antal smittede i landet.

Det har regeringen meddelt tirsdag, og blandt tiltagene, der er lagt op til for at inddæmme spredningen, er en fornyet opfordring til både offentlige og private arbejdsgivere til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra. Det fremgår af den såkaldte Hovedstadspakke, som regeringens indsatsgruppe er kommet med. Heri hedder det blandt andet, at det er vigtigt, at "smitten på private og offentlige arbejdspladser begrænses ved øget brug af hjemmearbejde".

"Offentlige og private arbejdsgivere i de nævnte kommuner opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette," lyder det i piecen, som fortsætter:

"Relevante jobfunktioner, som i stort omfang kan arbejde hjemme, er fx administrativt personale, sagsbehandlere uden borger- eller kundekontakt, ansatte inden for serviceområdet samt jobfunktioner, hvor borger- eller kundekontakt kan holdes gennem digitale kanaler. Der er ikke tale om en udtømmende liste."

Organisationer uenige om konsekvenser

Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri, siger til Berlingske, at han forventer, at regeringens skærpede opfordring til hjemmearbejde vil betyde, at virksomhederne handler.

"Jeg er sikker på, at virksomhederne vil sende flere hjem. Virksomhederne gør allerede rigtig meget, men nu er der så behov for, at de gør noget mere. Jeg kan ikke vurdere, om de nye retningslinjer er proportionale, men hvis det er det, myndighederne kræver, så må vi bakke op om det," siger Emil Fannikke Kiær til Berlingske.

Til samme avis siger Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, dog, at han ikke forventer, at de nye opfordringer vil gøre en stor forskel i den nuværende situation, da virksomhederne allerede har sendt dem hjem, som de kunne.

Offentlige arbejdspladser

På offentlige arbejdspladser opfordres arbejdsgivere til at vurdere, om opgaver, der forudsætter fysisk fremmøde, "kan udskydes til efter nytår". Kan de det, bør dette gøres, lyder det fra regeringen.

I forhold til statslige arbejdspladser har der i forvejen siden efteråret været begrænset mulighed for fysisk fremmøde, men frem mod jul vil der nu være fokus på "yderligere opstramning", således at antallet af personer, der møder fysisk ind, mindskes.

Stramningerne omkring fysisk fremmøde på arbejdspladser er blot én af regeringens nye coronarestriktioner.

Regeringen opfordrer bl.a. også til, at man går på juleindkøb alene i år, hvis man bor i en af 17 hovedstadskommuner.

Derudover opfordres alle unge i alderen 15 til 25 år til at lade sig teste, ligesom regeringen anbefaler undervisning og eksamener på videregående uddannelser, når det er muligt.

På landsdækkende plan indføres der bl.a. krav ensretning i større butikker.

 Nye restriktioner: Skærpede tiltag for at undgå trængsel i julehandlen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også