PolicyWatch

Minister dæmper forventning til aftale om børn og fattigdom

Vi har ikke lovet et forlig, der tager et opgør med lave ydelser, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Foto: Martin Sylvest

Regeringen ser det ikke som en bunden opgave at få skabt en aftale om de sociale ydelser, som ifølge kritikere holder tusindvis af børn i fattigdom.

Det fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et interview med Jyllands-Posten søndag

"Jeg synes, at det er vigtigt, og at der er et reelt problem i Danmark for mange af vores svageste medborgere. Men det er ikke noget, vi vil sætte al politisk kapital ind på, hvis ikke der er vilje blandt Folketingets partier,« siger han og tilføjer, at "vi har ikke lovet, at der ville kunne skabes et forlig omkring det her".

En ydelseskommission nedsat af regeringen er netop i disse dage ved at lægge sidste hånd på sine anbefalinger til et nyt system, som bl.a. skal sikre, at "alle børn i Danmark vokser op under rimelige forhold", samtidig med at der en en klar gevinst ved at tage et arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse.

I centrum for arbejdet står kontanthjælpsloftet og den lavere integrationsydelse, som de partier, der har bragt regeringen til magten, har krævet afskaffet.

Peter Hummelgaard konstaterer, at han vil "helt klart helst have et bredt forlig", der også inkluderer den borgerlige side:

"De reelle behov ude i virkeligheden taler klart for, at fornuftige og voksne partier skal sætte sig sammen og indgå et forlig, der rækker ud i fremtiden."

Op til folketingsvalget i 2019 var der en stor diskussion om de laveste ydelser. De Radikale truede med at holde Socialdemokraten fra magten, hvis ikke der blev sat et mål om at nedbringe antallet af børn i familier med en indkomst under den relative fattigdomsgrænse 2">defineret af Danmarks Statistik. SF-formand Pia Olsen Dyhr gjorde det til et ultimativt krav, at kontanthjælpsloftet skulle afskaffes.

Efter valget blev der aftalt et midlertidigt børnetilskud, mens en permanent løsning skulle udtænkes af den ydelseskommission, som altså snart udkommer med sine anbefalinger.

For Enhedslisten er det en bunden opgave at gøre op med de laveste ydelser, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez:

"Det er højt prioriteret i forståelsespapiret, der er grundlaget for, at regeringen sidder, hvor den sidder. Derfor regner jeg med, at den tager opgaven på sig. Ellers vil vi stå i en ny situation."

Karsten Hønge (SF) efterlyser, at regeringen melder sig mere ind i kampen for "de børn, der har det allersværest«, mens De Radikale kritiserer, at ministeren udviser »en opgivenhed på forhånd".

"Det er en bunden opgave at få skabt et større rådighedsbeløb for børnefamilier med de dårligste økonomier," siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

V afviser at sætte ydelser op.

"Det er ikke noget, som vi kan medvirke til," siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V).

 

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten)

 

Efter SF-forslag: Minister drøfter gerne dagpenge i fremtiden 

Enhedslisten efterlyser plan for grønne job

Minister ønsker mere fokus på chauffører efter Nemlig.com-sag 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier