Hver tredje coronaledige er uden job trods mangel på arbejdskraft

Især ledige over 60 år, der blev fyret under den første store nedlukning, er stadig ikke tilbage i job, selv om arbejdsgiverne melder om massiv mangel på arbejdskraft.
Arbejdsgiverne har pligt til at påtage sig et større ansvar for, at ældre ledige kommer tilbage i job, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Ifølge ham sker der systematisk diskrimination af ældre ledige. | Foto: Jonathan Damslund
Arbejdsgiverne har pligt til at påtage sig et større ansvar for, at ældre ledige kommer tilbage i job, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Ifølge ham sker der systematisk diskrimination af ældre ledige. | Foto: Jonathan Damslund
AF DORTE IPSEN BODDUM

De kunne bruges, inden coronakrisen ramte, men i dag har arbejdsgiverne tilsyneladende ikke brug for hver tredje af de godt 70.000 danskere, som mistede jobbet under den første store nedlukning i foråret 2020.

Det viser en undersøgelse af, hvad der er sket med hver enkelt af de mange tusinde coronaledige, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget for Finans.

Mens 65 pct. af de coronaledige er tilbage i job, gælder det altså omvendt, at 35 pct. stadig er udenfor arbejdsmarkedet. Alle 70.000 coronaledige, som indgår i undersøgelsen, var i beskæftigelse forud for coronakrisen - nærmere bestemt i perioden fra 1. januar 2020 og indtil nedlukningen i marts.

Chefanalytiker i AE Emilie Agner Damm er højst overrasket over resultatet.

"Med den mangel på arbejdskraft, som der er, havde jeg forventet, at flere ville være tilbage i job. Her er i hvert fald et arbejdskraftpotentiale, som vi ikke rigtig har råd til at gå glip af," siger hun.

Udfordringer for coronaledige over 60 år

Især coronaledige over 60 år ser ud til at have haft sværere ved at finde job igen. Her er kun 49 pct. tilbage i arbejde.

Det tal får formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, til at lange hårdt ud efter arbejdsgiverne.

"Det gør mig rasende, når arbejdsgiverne afviser de mange dygtige, stabile og loyale medarbejdere over 60 år. Det giver seriøst ingen mening, at de gerne (gen)ansætter folk i 50’erne, men så snart dåbsattesten viser 60 år, er døren lukket. Virksomhederne bliver nødt til at ændre den kultur. Vi skal arbejde, til vi er langt op i 60’erne, så det er fuldkommen uacceptabelt at fravælge seniorerne," siger Lizette Risgaard.

Vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Erik Simonsen, medgiver, at der er grund til at undre sig over, at folk, der var i arbejde inden coronakrisen, ikke for længst er tilbage i job.

"Argumentationen hænger simpelthen ikke sammen. I den nuværende situation med mangel på arbejdskraft er der ikke mange virksomheder, der har råd til at være kræsne. Alternativet til ikke at besætte en stilling er at sige nej til produktion og indtjening. Men det er helt grundlæggende mærkeligt, at de coronaledige ikke er tilbage i job, når vi f.eks. har over 10.000 ubesatte rengøringsjob, som de fleste vil kunne påtage sig," siger Erik Simonsen.

Han peger på, at den politiske beslutning om at forlænge dagpengeperioden under krisen kan have gjort nogle ledige mere kræsne.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser, at det skulle forklare, at især coronaledige over 60 år stadig er uden job.

"Undersøgelsens resultat kommer desværre ikke bag på mig. Jeg møder mange i mit lokalområde, som har arbejdet i lufthavnen, siden de var unge, og som stadigvæk ikke er kommet tilbage i arbejde. Det er solide og stabile folk, som gerne vil arbejde. Vi bliver nødt til at få gjort op med den systematiske diskrimination af ledige seniorer, og arbejdsgiverne er forpligtet til at påtage sig et større ansvar her," siger Peter Hummelgaard.

»Det er voldsomt imponerende«: Beskæftigelsen har sat rekord igen

Danmark topper liste over økonomier der har klaret corona bedst 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også