Minister ser ukrainere på arbejdsmarked i fuld fart

Beskæftigelsesministeren peger på tre gode grunde til, at ukrainere kommer i arbejde, når de er faldet til.
På Center Dokkedal i Himmerland har de nye ukrainske beboere fået serveret mad. På billedet står de i kø for at få udleveret lommepenge, som de skal bruge til indkøb af mad, som de selv skal lave. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix | Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
På Center Dokkedal i Himmerland har de nye ukrainske beboere fået serveret mad. På billedet står de i kø for at få udleveret lommepenge, som de skal bruge til indkøb af mad, som de selv skal lave. Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix | Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
af ritzau

Der er gode muligheder for at få ukrainere, der er flygtet fra hjemlandet, i arbejde, når de er landet godt i Danmark. Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde om særloven torsdag.

”Jeg vil gå så langt som til at sige, at vi har gode forudsætninger for, at det rent faktisk kan lykkes at få ukrainerne inkluderet på det danske arbejdsmarked.”

Ministeren har tre gode grunde til, at ukrainerne kommer i arbejde.

Den første grund er, at man har gode erfaringer med de cirka 9000 ukrainere, der arbejder i Danmark. Næsten halvdelen af dem er kvinder. De fleste ukrainere, der allerede er i Danmark, arbejder i landbruget, og særligt kvinderne arbejder også i andre brancher, fortæller ministeren.

Den anden gode grund er, at ”der er fuld fart på arbejdsmarkedet i Danmark”. Mange virksomheder mangler arbejdskraft.

”For det tredje. Vi står som samfund sammen om at hjælpe. Det er tydeligt at mærke den udstrakte solidaritet og velvilje alle steder i samfundet,” siger han.

Skal kende til danske løn- og arbejdsvilkår

Regeringen har sammen med kommunerne, regionerne og arbejdsmarkedets parter indgået et partnerskab, der skal sikre, at de flygtede ukrainere bedst muligt bliver en del af arbejdsmarkedet. En af opgaverne er at sikre, at ukrainerne kender til danske løn- og arbejdsvilkår.

”Det er helt centralt. Og det er en af de ting, som partnerskabet har sat som et prioritet fokus. Men allerede med særloven er der gode forudsætninger for det,” siger han.

Med særloven får ukrainere ikke en særskilt arbejdstilladelse. Det betyder ifølge ministeren, at eventuelle brodne kar blandt arbejdsgiverne ikke kan presse ukrainere til at acceptere dårlige løn- og arbejdsvilkår.

Onsdag vedtog et bredt flertal i Folketinget en særlov, der skal give ukrainere på flugt mulighed for at få ophold i Danmark. Det forventes, at de første opholdstilladelser bliver givet i weekenden.

Minister venter markant flere end 20.000 ukrainere

Afgående KL-formand: Krigen i Ukraine betyder ny økonomisk virkelighed

Trods heftig debat vedtager Folketinget særlov for ukrainere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter