PolicyWatch

Kontrol med kryptovaluta udløser regninger for 58 millioner kroner

I sin kontrol med kryptovaluta har Skattestyrelsen siden 2019 sendt regninger for godt 58 millioner kroner.

Det kniber med at få betalt den korrekte skat af køb og salg af bitcoin, viser opgørelse. Arkivfoto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix

Ligesom der skal betales skat af handel med aktier, skal der betales skat, når der handles med valutaer. Det sker dog langtfra altid, når det kommer til handel med kryptovaluta. Derfor ender mange også med at få en regning. Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Siden 2019 har Skattestyrelsen afsluttet mere end 1000 kontroller vedrørende handel med kryptovaluta. I næsten 750 er der foretaget regulering. I alt har kontrollerne ført til skatteregninger på godt 58 millioner kroner.

Regningerne bliver sendt til både borgere og virksomheder. Typisk er der ikke betalt korrekt skat i flere indkomstår.

”Når det kommer til kryptovaluta, er det tydeligt, at der har været nogle gevinster gennem årene, som ikke er blevet beskattet korrekt,” siger underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

”Skat er ikke enkelt og slet ikke, når det kommer til gevinster fra kryptovaluta. Ikke desto mindre skal alle betale det, de skal. Det er nu engang vores opgave som skattemyndighed at kontrollere,” siger han i pressemeddelelsen.

Tungt at kontrollere bitcoin

Den nok mest kendte kryptovaluta er bitcoin. Bitcoin er reelt computerfiler, der opbevares i en ”digital tegnebog” på en harddisk. De kan bruges som betaling, og alle transaktioner registreres på en offentligt tilgængelig database. Det er det, der kaldes blockchain.

Ifølge Skattestyrelsen er kontrol af borgeres og virksomheders handel med kryptovaluta en tung opgave, da hver enkelt kontrol kræver gennemgang af omfattende datamængder.

Derfor har Skattestyrelsen både fået tilført flere medarbejdere - i den kommende tid opslås yderligere stillinger - og taget et digitalt kontrolværktøj i brug, der styrker indsatsen.

”Der er stadig en stor interesse for handel med kryptovaluta. Derfor har vi også styrket vores kontrolindsats både med tilførelsen af flere hænder og med en mere intelligent og datadreven kontrol. Når vi sammenkobler det med de oplysninger om pengestrømme, vi har fra for eksempel banker og den øvrige finansielle branche, har vi efterhånden nogle gode greb at sætte ind med,” siger Jan Møller Mikkelsen.

G7-lande og EU arbejder på kryptosanktioner mod Rusland

Kina vil forbyde handel med kryptovalutaer

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Ejendomsbranche: Ny regering vil blive mødt med tre klare ønsker

I de igangværende regeringsforhandlinger forsøger branchetalerøret Ejendomdanmark især at spille ind på tre områder. Øverst står den udskældte lagerskat. Den vil ”smadre en hel branche”, siger adm. direktør Peter Stenholm, der foreslår en alternativ model. Også mindre byrdefulde generationsskifter kæmper han for.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier