SF roser uddannelsesaftale – Radikale kalder den en lort

Regeringens støttepartier er uenige om, hvorvidt tirsdagens aftale om udflytning af uddannelser er god. De Radikale kalder det en lort, der er blevet mindre.
Uddannelsesordfører hos De Radikale, Katrine Robsøe, er langt fra tilfreds med aftalen, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget. De Radikale er ikke selv med i aftalen og synes, at den skal laves om. | Foto: Jens Dresling
Uddannelsesordfører hos De Radikale, Katrine Robsøe, er langt fra tilfreds med aftalen, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget. De Radikale er ikke selv med i aftalen og synes, at den skal laves om. | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau

Med tirsdagens uddannelsesaftale bliver der rykket færre uddannelsespladser ud af de fire store universitetsbyer end de ti procent, der ellers var regeringens plan.

Det er uddannelsesordfører Astrid Carøe (SF) godt tilfreds med.

”I stedet er vi landet på omkring seks procent, som betyder markant færre nedskaleringer, men fortsat flere nye uddannelser tæt på unge uden for storbyerne. Det har været uhyre vigtigt for os, at de uddannelser, der oprettes, er ordentligt finansieret, og det er de,” siger hun.

Astrid Carøe mener, at aftalen sikrer flere uddannelser i hele landet, men samtidig sørger for, at de eksisterende uddannelsesinstitutioner ikke skal skære meget i budgettet.

Det er De Radikale dog langtfra enige i. Partiet har valgt ikke at være med i aftalen. Ifølge uddannelsesordfører Katrine Robsøe har partierne bag aftalen ikke set på kvaliteten af uddannelsen, men udelukkende på hvor den ligger.

”Vi er ikke med i aftalen, fordi man lukker tusindvis af uddannelsespladser, udelukkende fordi man ikke kan lide, at de ligger i en af de fire største byer,” siger hun.

Forlod forhandlinger

De Radikale var med til forhandlingerne om rammeaftalen sidste år. Men de kunne ikke acceptere at skulle nedlægge studiepladser på eksisterende uddannelser. Derfor forlod partiet forhandlingerne.

Desuden er aftalen ”massivt underfinansieret”, siger støttepartiet. Derfor får de uddannelser, der åbner uden for byerne, ikke en chance for at blive den succes, som de fortjener, mener Katrine Robsøe.

Hun mener ikke, det hjælper stort, at der bliver udflyttet seks og ikke ti procent af uddannelserne.

”Bare fordi man havde en rigtig stor lort før sommerferien, og så nu har gjort den en lille smule mindre, så er det jo stadig en lort, uanset hvor pænt du pakker den ind. Den giver ikke mening, den her aftale, og derfor synes jeg, den skal laves om,” siger hun.

Helt anderledes tilfreds er Venstres uddannelsesordfører Ulla Tørnæs. Hun kalder aftalen for ”rigtig vigtig”.

Både private og offentlige arbejdspladser mangler kvalificeret arbejdskraft uden for de store byer, fortæller hun.

Det kan den nye aftale være med til at råde bod på. Og Venstre havde gerne set, at man var gået endnu videre og havde rykket flere pladser ud.

”Vi havde gerne set, at vi med aftalen her havde skabt mulighed for at oprette endnu flere it- og ingeniøruddannelser uden for de store universitetsbyer,” siger hun.

IT-Universitetet i København er med den nye aftale blevet friholdt nedskæringer på grund af udflytninger. Det skriver universitetet på Twitter.

Aftale om udflytning af uddannelser faldet på plads

Millioner fra kuldsejlet vaccine-samarbejde skal gå til ny dyrlægeuddannelse

Partier forlader aftale om udflytning af uddannelser

Tommy Ahlers kritiserer ”virkelig dårlig aftale”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter