Ukrainere får adgang til arbejde inden de har opholdstilladelse

Ukrainere får fra fredag mulighed for at arbejde, blot de har søgt om ophold efter særlov, oplyser ministerium.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. | Foto: Katrine Hørup Noer
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. | Foto: Katrine Hørup Noer
af ritzau

Fordrevne ukrainere får fra på fredag mulighed for at arbejde, allerede når de har indgivet en ansøgning om opholdstilladelse efter særloven og har fået optaget fingeraftryk og personfotografi. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Tidligere har ukrainere først kunnet komme i arbejde, efter at de har fået tildelt opholdstilladelsen. Men det tager tid at behandle de mange ansøgninger, hvilket flere partier på Christiansborg har kritiseret.

SF har foreslået, at sagsbehandlingen maksimalt må tage en uge, mens Venstre har foreslået en fast track-ordning for ukrainere, der allerede har et job på hånden.

Nu har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) så fundet sit bud på en løsning.

”Mange ukrainere i Danmark ønsker at komme i arbejde. Samtidig hører vi fra virksomhederne, at de mangler folk. Men sagsbehandlingen af deres opholdstilladelse tager lidt tid. Derfor har jeg i dag truffet en beslutning om, at folk, der ansøger om opholdstilladelse efter særloven, kan ansættes allerede fra på fredag. Så må vi få papirerne på plads efterfølgende,” siger Mattias Tesfaye (S).

Særloven blev vedtaget i Folketinget i marts. Det skyldtes, at man ønskede hurtigt at kunne give ukrainerne lov til ophold, arbejde og skole i Danmark. Per 18. april er der indgivet 22.868 ansøgninger efter særloven, mens der er tildelt 5086 tilladelser.

Antallet af ansøgere til opholdstilladelse er næppe udtryk for mængden af ukrainske flygtninge i Danmark, da ukrainske statsborgere kan rejse ind i landet visumfrit. Det betyder, at de kan opholde sig i landet i op til 90 dage uden at søge om opholdstilladelse.

Fagbevægelse: Ældre skal kunne hjælpe ukrainere uden modregning.

Over 20.000 ukrainere har ansøgt om opholdstilladelse

58 kommuner og DI lægger plan for at få ukrainere i job

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter