14 byer er udvalgt til at blive frie bymidter i regeringens forsøgsordning

Ud af 32 ansøgere er 14 byer nu udvalgt til at få støtte og frie hænder til at udvikle bymidter uden liv som led i regeringens tiltag mod bl.a. butiksdød. Stor søgning har fået aftalekredsen til at hæve antallet af byer, der indgår.
Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister, har tidligere beskrevet landets bymidter som en "brændende platform", der kræver handling. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister, har tidligere beskrevet landets bymidter som en "brændende platform", der kræver handling. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Planstyrelsen har nu sat navn på de byer, der med støtte fra en pulje på 130 mio. kr. skal finde nye veje for at komme problemer med butiksdød og fragmenterede bymidter til livs. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Bolig- og Planstyrelsen.

Oprindeligt havde forsøgsordningen en ramme på 10 byer, der kunne medvirke, men som DetailWatch tidligere har beskrevet, har søgningen været mærkbart stor. Næsten hver tredje kommune, 32, har forsøgt at få foden indenfor, og det har fået aftalepartierne til at hæve loftet, så 14 byer kommer med.

”Det er en vigtig prioritet for regeringen at få genskabt livet i bymidterne i hele landet, fordi det bidrager til sammenhængskraften i mange lokalsamfund. Derfor er jeg meget glad for byernes store interesse for projektet. Og det er netop som følge af de mange gode projektforslag, at vi har valgt at udvide antallet af kommuner, der nu får mulighed for at ansøge om at blive del af forsøgsordningen,” udtaler Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister for Socialdemokratiet.

Svækkede bykerner

Flest byer i det jyske er kommet gennem nåleøjet, men også tre på Fyn og en enkelt på Bornholm. I alt er fire ud af fem regioner - alle undtagen Region Hovedstaden - repræsenteret blandt de 14 byer.

Byerne tæller: Otterup, Assens, Rødekro, Odder, Rønne, Nordborg, Vamdrup, Ikast, Hornslet, Grindsted, Støvring, Sakskøbing, Nykøbing Sjælland og Faaborg.

Flere kommuner kæmper med bymidter, der har mistet tiltrækningskraft, og hvor handels- og byliv er sivet til andre steder, f.eks. store butiksområder, der er anlagt uden for bykernerne

Med forsøgsordningen vil regeringen og aftalepartierne poste penge i initiativer, der i en femårig periode skal finde nye veje til at komme problemerne til livs. Udover penge får byerne mulighed for at blive sat fri af eksisterende lovgivning. De udvalgte byer har nu frem til januar til at kvalificere deres ansøgninger, og fra 2024 går arbejdet i gang i praksis.

Ny minister om landets bymidter: ”Det er en brændende platform”

Bymidter under pres: 80 pct. oplever butiksdød

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter