PolicyWatch

Kommission slår fast: Mogens Jensen løj om minkforløb

Eksminister Mogens Jensen løj om, hvornår han fik kendskab om manglende lovhjemmel i Minksag, viser beretning. (Opdateret)

Foto: Tariq Mikkel Khan

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S), der var den ansvarlige ressortminister, da beslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev truffet og meddelt 4. november 2020, afgav urigtige oplysninger til Folketinget om sit kendskab til den manglende lovhjemmel.

Det skriver Minkkommissionen i sin beretning om sagen. Den blev offentliggjort torsdag.

”Kommissionen finder, at Mogens Jensen den 5. november 2020 blev orienteret om, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink, og at Mogens Jensen dermed den 5. november 2020 fik en viden, som gjorde, at han måtte indse, at hans - og også statsministerens - udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 var groft vildledende, står der blandt andet.”

Dermed løj Mogens Jensen også over for Folketinget i processen, hvor der har været heftig kritik af håndteringen fra regeringen og myndigheder.

”Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020, og at Mogens Jensen således afgav urigtige oplysninger under samrådet den 11. november 2020, hvor han sagde flere gange, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel ”i weekenden”.”

Håndteringen af Minksagen førte til, at Mogens Jensen trak sig som minister 18. november 2020 - altså godt to uger efter at beslutningen blev truffet. Det skete efter kritik, også fra regeringens støttepartier.

Mogens Jensen var både fødevareminister, minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde, da han takkede af. I dag er Mogens Jensen forsvarsordfører for Socialdemokratiet.

Regeringen meldte 4. november ud på et virtuelt pressemøde, at alle mink i Danmark skulle aflives. Det skete af frygt for, at smitte med muteret coronavirus skulle sprede sig fra mink til mennesker og hæmme effekten af en fremtidig coronavaccine.

Det var statsminister Mette Frederiksen (S), som hovedsageligt havde ordet på pressemødet, og som sagde, at alle mink skulle aflives. Mogens gentog samme budskab på pressemødet.

Medier om Minksagen: Statsminister vildledte groft og Statsministeriet handlede kritisabelt

Medie: Rigspolitichef burde have reageret straks i Minksag

Blå partier vil have uvildige advokater til at se på minksagen

Medier: Bertelsen kan drages til ansvar i minksagen

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier