PolicyWatch

Ellemann foreslår at forkorte både uddannelser og SU-år

Venstre-formanden mener, at det er rimeligt, at staten kun giver SU i den periode, som uddannelsen er normeret til.

Jakob Ellemann-Jensen og Venstre foreslår at forkorte nogle kandidatuddannelser. | Foto: Jens Dresling

Statsministerkandidat og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen lægger nu op til en reform af det danske uddannelsessystem. Det gælder også SU’en. Det skriver Berlingske.

Blandt andet ønsker Jakob Ellemann-Jensen at inddrage det ekstra SU-år for de studerende. Det betyder, at de som hovedregel maksimalt kan få SU i fem år og ikke længere, end uddannelsen er normeret til.

”I Danmark bruger vi flere penge på SU, end vi gør på uddannelserne. Det er grundlæggende skævt. Vores SU er højere end i Sverige og Norge tilsammen,” siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

”Vi har brug for at investere i uddannelse, men jeg mener, det er rimeligt, at vi fjerner det ekstra SU-år, så vi forsørger de unge, men kun i den periode som uddannelsen er normeret til.”

Hvor mange penge SU’en udgør, afhænger blandt andet af uddannelsestype, den studerende alder og bopæl.

Ved at fjerne det sjette SU-år vil Venstre frigøre 1,2 milliarder kroner om året. De penge vil partiet bruge på erhvervsuddannelserne, professionsuddannelser og naturvidenskabelige uddannelser.

Overbygning skal klares på et år

Venstre-formanden vil også ændre i universiteternes overbygninger. Det betyder, at nogle kandidatuddannelser fremover skal gennemføres på et år i stedet for to.

Det sidste er angiveligt også noget, som regeringen overvejer. Onsdag skrev Politiken, at regeringen ifølge avisens oplysninger vil forkorte en række universitetsuddannelser. Det er en del af udspillet ”Danmark kan mere III”, som forventes at blive præsenteret i næste uge.

Tanken er, at de penge, som spares på uddannelsesstøtte til de studerende, skal gå til de mellemlange professionsuddannelser, eksempelvis sygeplejersker og lærere.

Kortere uddannelser vil dog være en forringelse, lød det fra Djøf tidligere på ugen.

DI vil ramme forsinkede studerende på pengepungen

Forsker: Velfærdsuddannelsernes problemer har eksisteret længe

Optagelsesprøve skal afgøre optag for kvote 2-studerende - ikke rejser og højskoleophold

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier