Amerikansk modstand mod digital EU-skat: Det er diskrimination

EU-Kommissionens ambition om at beskatte store techselskaber som Google og Facebook er diskrimination, mener det amerikanske senatets finansudvalg.
Orrin Hatch, formand for Senatets finansudvalg og republikaner. | Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo/Ritzau Scanpix
Orrin Hatch, formand for Senatets finansudvalg og republikaner. | Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo/Ritzau Scanpix

Den digitale skat, som EU-kommissionen vil pålægge store it-virksomheder som Google og Facebook, får en hård medfart i USA.

Det skriver Euractiv.

Republikaneren Orrin Hatch, der er formand for Senatets finansudvalg, og hans demokratiske modstykke Ron Wyden skriver i et åbent brev, at den digitale skat er "designet til at diskriminere amerikanske virksomheder."

"Vi opfordrer EU til at forkaste forslaget og medlemslandene til at forsinke en fælles EU-skat. Fokus bør i stedet rettes mod at finde en løsning for en digital beskatning inden for OECD-systemet," skriver de to amerikanske politikere.

EU-Kommissionen kom i marts med et udspil, der skal beskatte de store techselskaber med en afgift på 3 pct. af selskabernes omsætning. Det er især Frankrig, der arbejder for skatten, men forslaget har dog mødt betydelig modstand i medlemslandene.

Tidligere har finansminister Kristian Jensen (V) ifølge Ritzau sagt, at han var bekymret over den konkrete model, "fordi den, som vi ser det, er uforenelig med de normale selskabsbeskatningsprincipper," sagde Kristian Jensen.

Beskatter man overskuddet, kan man ikke i samme omgang beskatte omsætningen, mente ministeren.

Kristian Jensen støttede dog et forslag, som OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) arbejder på.

"Vi er helt med på, at der skal findes en løsning. Vi synes, at det spor, der går gennem OECD, er mere farbart. Vi mener, at man bør undersøge det nærmere, især når OECD siger, at de kan have en model klar allerede i 2019," sagde Kristian Jensen.

Tidligere på måneden skrev Irland, Sverige, Tjekkiet og Finland til EU-Kommissionen og advarede om, at en afgift på tværs af EU risikerer at kollidere med bilaterale skatteaftaler mellem medlemsstater og tredjelande uden for EU.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også