Metalformand vil give fradrag til virksomheder med hjemve

Ny teknologi, automatisering og robotter har igen gjort det attraktivt for virksomheder at producere i Danmark og Europa. Dansk Metal foreslår fradrag til virksomheder, der rykker deres produktion tilbage til Europa.
Foto: /ritzau/Jens Dresling
Foto: /ritzau/Jens Dresling

Europa skal ind i kampen, hvis den europæiske industri også skal kunne konkurrere med USA og Kina om fem og ti år. Der er behov for flere øremærkede EU-midler til forskning i nye teknologier, mener Dansk Metal-formand Claus Jensen.

På tærsklen til forårets EP-valg foreslår han at give europæiske virksomheder en økonomisk gulerod for at rykke produktion fra tredjelande til Europa.

"Vi har langt, langt flere robotter i Danmark i dag, end vi nogensinde har haft før. Vores produktivitet er på grund af klog politik fra flere af hindanen følgende regeringer banket i vejret. Vi har bakket det godt op fra arbejdsmarkedet af med bedre uddannelser," siger Claus Jensen til PolicyWatch.

Konkret foreslår Dansk Metal, at Europa-Kommissionen bør arbejde for et skattefradrag til virksomheder, som flytter produktion hjem til Europa. Det kan ifølge Dansk Metal gøres ved, at virksomheder får et fradrag på 20 pct. af omkostningerne, som er forbundet med tilbageflytning af produktion fra tredjelande til EU. Dansk Metal foreslår, at fradraget bør være betinget af, at fuldtidsbeskæftigelsen stiger som følge af virksomhedens hjemtagning af produktionen, og at loftet for fradraget bliver på 20 pct.

"Vi er i dag et utroligt konkurrencedygtigt land at drive produktion i. Men hvis du skal vælge at flytte produktion fra en verdensdel til en anden, skal der måske lige det her nyk til, før man tager beslutningen om at gøre det. Det er det, vi godt kunne tænke os at få testet," siger Claus Jensen.

Han er afsender på i alt 10 forslag, der skal styrke europæisk industripolitik og Europas konkurrencedygtighed. Forslagene er målrettet de danske EU-parlamentarikere, og i de kommende måneder vil Dansk Metal holde møder om forslagene med parlamentarikere og kandidater frem mod EU-valget i slutningen af maj.

S: Behov for nytænkning i EU

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) glæder sig over udspillet fra Dansk Metal, som hun overordnet erklærer sig enig i. Særligt ideen om at give virksomheder, der vil flytte deres produktion tilbage til Europa, er interessant, lyder det fra EU-parlamentarikeren.  

"Nogle gange skal der lidt ekstra motivation til, hvis man som virksomhed går og overvejer, om man skal flytte tilbage, og man så kan få det her fradrag, så er det som udgangspunkt en god idé," siger Christel Schaldemose til PolicyWatch.

Hun ser dog nogle problemstillinger i forslaget blandt andet i forhold til, om fradraget skal finansieres på de nationale budgetter eller på EU-budgettet.

"Men ideen om at gøre en indsats for at flytte nogle af de her job tilbage til Europa giver rigtig god mening set med mine øjne," siger Christel Schaldemose.

En gammeldags union

Et fradrag gør det dog ikke alene. Claus Jensen mener, at EU-systemet i de senere år har sovet i timen i forhold til industripolitikken. I stedet for at øremærke store dele af EU-budgettet til landbrug og strukturfonde i en situation, hvor Europa allerede kan brødføde sig selv flere gange, bør der afsættes midler til en ambitiøs industristrategi for Europa, mener Claus Jensen. Alternativet er, at Europa bliver løbet over ende af USA og Kina i de kommende år, mener han.

"Hvis du ser på det kinesiske forskningsbudget, så er deres årlige budget større end det, EU har sat af i syv år. I den strategi, vi har lavet, der skal gå fra 2020 til 2027, er der sat 100 mia. euro af. Ude i Kina sætter de mere end 100 mia. dollar af om året," siger Claus Jensen.

Der sættes også midler af på nationalt niveau i Europa til forskning, men det gør der også på lokalt niveau i Kina, understreger han.

"Jeg tror faktisk ikke, at det er forkert at sammenligne de overordnede tal for Europa og Kina med hinanden. Beløbene er simpelthen for lave i Europa. Hvis vi gerne vil beholde den levefod, vi har i Europa, så er det også vigtigt, at vi kommer først med mange af de nye teknologier, så vi kan få tjent nogle penge på dem," siger Claus Jensen.  

"Jeg synes, det er alt for uambitiøst, det der foregår i Europa," fortsætter han.

Løkke: Mindre landbrug, mere digitalisering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom i sin tale ved Tænketanken Europas årlige Europakonference d. 14. januar også ind på forhandlingerne om EU's kommende budget.

"Det bliver en opgave (...) at insistere på, at vi skal modernisere budgetterne og dreje dem i retning af fremtiden; migration, partnerskab med vores nærområder, så vi udgår et migrationspres på os, investeringer i innovation og udvikling, digitalisering, altså alt det Europa skal leve af i fremtiden. Og så investere noget mindre i strukturfonde og landbrug. Det bliver ikke enkelt, men det er i hvert fald med det afsæt, at Danmark møder ind i forhandlingerne," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Ulige konkurrence

Som tidligere tillidsmand på Lindøværftet på Fyn ved Claus Jensen, hvad det betyder, når store asiatiske økonomier smider statsstøtte ind i direkte konkurrence med europæiske virksomheder. Han mener, at EU har været for sløve i forhold til at sikre lige og fair konkurrencevilkår særligt i forhold til Kina.  

Derfor har den kommende Europa-Kommission en kolossal opgave i at opprioritere kampen mod eksempelvis asiatisk statsstøtte.

"Når man laver frihandelsaftaler, skal man også lave spilleregler for, hvordan man skal opføre sig over for hinanden. Jeg synes faktisk også, at man har glemt at inddrage WTO. Det er mange år siden, man har hørt noget progressivt fra WTO eller har hørt, at man i WTO-regi er blevet enige om, at man skal opføre sig ordentligt," siger Claus Jensen.

Dansk Metal forslår, at en ny EU-udenrigsminister og handelskommissær bør få skrevet denne opgave direkte ind i sine arbejdsbeskrivelser. Samtidig bør EU’s udenrigstjeneste styrke arbejdet med at monitorere og bekæmpe statsstøtte, som forvrider konkurrencen for EU-virksomheder.

"Der er ikke nogen tvivl om, at Danmark ikke kan kæmpe imod den kinesiske statskasse. Så hvis kineserne kaster sig over et produkt, vi er rigtigt dygtige til her, og de vælger at substituere det dybt, vil vi blive kørt af banen på et tidspunkt. Vi bliver nødt til at have nogle fælles spilleregler," siger Claus Jensen.

Christel Schaldemose deler Claus Jensens overordnede budskab om, at Europa på nogle områder er gået i stå i den måde man tænker industripolitik på, og at der bliver lagt for meget vægt på strukturfonde og landbrugsstøtte.

"Jeg deler 100 pct. hans holdning. Det eneste, man nærmest ikke må røre i EU, og heller ikke blandt kollegerne i EU-Parlamentet, handler om landbrugs- og strukturfondene. (…) Det er jo forældet – vi har brug for at tænke anderledes, og industriarbejdspladser er vigtige for os i Europa på alle leder og kanter," siger Christel Schaldemose.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også