PolicyWatch

EU-lovforslag skal hjælpe danske fiskere efter brexit

Briterne får adgang til EU-farvand, hvis EU-fiskere får adgang til britisk, hedder det i EU-forslag.

Foto: Mie Brinkmann/Polfoto

EU-Kommissionen fremlægger onsdag to lovforslag, der skal hjælpe fiskere i blandt andet Danmark i tilfælde af en papirløs skilsmisse mellem EU og Storbritannien. 

Et såkaldt hårdt brexit, der kan blive en realitet allerede 29. marts, kan nemlig betyde, at EU-fiskere udelukkes fra britisk farvand. 

Det vil være et særdeles hårdt slag for danske fiskere, som hiver store fangster og betydelig indtjening hjem i den vestlige del af Nordsøen. 

Det ene forslag, som medlemslandene og EU-Parlamentet nu skal se på, lægger op til en tidsbegrænset aftale med briterne. 

Hvis Storbritannien vil lade EU-landes fiskere fange fisk i britisk farvand, så vil EU tillade det samme for britiske fiskere. Forslaget gælder kun for 2019. 

De aftalte kvoter, der blev forhandlet og vedtaget på et EU-møde i december, skal gælde, hedder det i forslaget. 

I det andet forslag lægges der op til, at fiskere kan få kompensation fra en EU-fond for fiskeri, i tilfælde af at fiskerne ikke længere kan fange fisk. 

De to forslag er lagt på bordet som led i de løbende forberedelser af en aftaleløs skilsmisse. 

Muligheden for det udfald er ifølge flere EU-lande steget betydeligt. Det er sket med det britiske Underhus' afvisning af premierminister Theresa Mays forhandlede aftale med EU. 

Forlader Storbritannien EU uden en aftale, så bliver kongeriget en uafhængig kyststat. Det har britiske fiskere drømt om længe. 

Dermed kan briterne helt selv bestemme over deres farvand. De kan udelukke danske - og andre - kuttere og trawlere fra at fiske.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier