PolicyWatch

Løkke vil snart have afstemning om forsvarsforbehold

Lars Løkke Rasmussen (V) foreslår folkeafstemning om dansk deltagelse i EU-samarbejde om forsvar.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har længe argumenteret for, at Danmark vil være bedst tjent med at være en del af EU's forsvarssamarbejde.

Nu foreslår han ifølge DR, at der allerede i næste valgperiode afholdes en folkeafstemning om netop dette danske EU-forbehold.

"Den diskussion skal vi have, og den skal vi selvfølgelig føre med henblik på, at der kommer en afstemning."

"Den vil Venstre gerne have, og vi vil gerne have afstemningen i næste valgperiode, og den vil vi gerne vinde," siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at det svækker Danmarks muligheder for at føre sikkerhedspolitik og for at stoppe migrantstrømmen til Europa, når vi ikke kan deltage i fælleseuropæiske forsvarsindsatser.

Mandag luftede partifællen Claus Hjort Frederiksen, der er forsvarsminister, lignende tanker, uden dog at kræve en afstemning i nærmeste fremtid.

På grund af forsvarsforbeholdet deltager Danmark ikke i "udarbejdelsen og gennemførelsen af EU's afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet". 

Det betyder reelt, at Danmark er afskåret fra at bidrage til militære EU-operationer og fra at deltage i samarbejdet om udvikling og anskaffelse af militære kapaciteter i EU-regi.

EU-forbeholdet på forsvarsområdet blev indført i forbindelse med en folkeafstemning i 1993 om Edinburgh-aftalen.

I stedet udarbejdede et bredt flertal i Folketinget det såkaldte nationale kompromis, der indeholdt fire områder, hvor Danmark ville stå uden for EU-samarbejdet.

Foruden forsvar drejer det sig om retspolitik, den fælles valuta og tvungent unionsborgerskab.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier