EU-Kommissionen: Selskaber i skattely kan udelukkes fra hjælpepakker

Modsat hvad den danske regering har hævdet, siger EU-Kommissionen nu, at man kan og bør udelukke selskaber med base i skattely fra hjælpepakker, uanset om ejerskabet går gennem flere led.
EU-Kommissionen er kommet med et nyt sæt anbefalinger, som blandt andet konkurrencekommissær Margrethe Vestager har udsendt, skriver Dagbladet Information. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
EU-Kommissionen er kommet med et nyt sæt anbefalinger, som blandt andet konkurrencekommissær Margrethe Vestager har udsendt, skriver Dagbladet Information. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
INFORMATION VIDEREFORMIDLET AF RITZAU

Når Danmark og de øvrige europæiske lande uddeler coronahjælpepakker og andre former for statslig støtte, bør de udelukke virksomheder med base i sortlistede skattelylande fra at få del i pengene. Og det gælder, uanset om virksomheden er direkte ejet fra et skattely, eller om forbindelsen går gennem flere led.

Det meddeler EU-Kommissionen i et nyt sæt anbefalinger, som blandt andet konkurrencekommissær Margrethe Vestager har udsendt, skriver Dagbladet Information.

"For at verificere overholdelse af reglen om fravær af forbindelser til jurisdiktioner, der står på EU’s liste over ikkesamarbejdsvillige lande, bør medlemslandene sikre, at ikke bare de umiddelbare aktionærer, men også den endelige ejer og alle andre selskaber under samme ejerskab ikke er skattemæssigt hjemmehørende i, eller oprettet under lovgivningen i, en sådan jurisdiktion," fremgår det af anbefalingerne.

Formuleringerne er snørklede, men indholdet er eksplosivt. Den danske regering har nemlig hævdet, at det ville være i strid med EU-retten at udelukke selskaber fra hjælpepakkerne, hvis deres forbindelse til skattely går gennem flere led.

Meldingen fra Kommissionen er en gamechanger, mener Christian Hallum, skattespecialist i organisationen Oxfam IBIS, der har fulgt sagen tæt.

"Nu skærer EU-Kommissionen igennem og siger, at ikke bare er det muligt at kigge på hele ejerkæden, de opfordrer faktisk medlemslandene til at gøre det," siger han til Information.

Anbefalingerne vækker nyt liv i en betændt konflikt mellem den danske regering og dens støttepartier på venstrefløjen om tildelingen af hjælpepakker. SF og Enhedslisten har ikke følt sig overbevist af skatteminister Morten Bødskovs (S) juridiske argumenter og har tidligere kritiseret regeringen for ikke at gå længere for at forhindre selskaber med base i skattely i at få del i hjælpepakker.

"Det her er ikke bare en rygende pistol, det er en total underkendelse af hele regeringens vattede argumentation om, at det ikke skulle være muligt at lade være med at give penge til virksomheder, der nasser på samfundet," siger Enhedslistens skatteordfører Rune Lund til Information. Han vil nu på ny kalde skatteministeren i samråd.

Sagen udspringer af, at alle Folketingets partier den 18. april blev enige om at udelukke virksomheder med "base i skattely" fra de danske hjælpepakker under coronakrisen. Det vakte international opsigt, og på venstrefløjen blev aftalen fejret som en stor sejr i kampen mod multinationale selskabers brug af skattely.

Men i praksis er bestemmelsen endt med ikke at få nogen nævneværdig effekt. Som Information tidligere har beskrevet, har eksempelvis flyselskabet Gate Gourmet været en af de største modtagere af hjælpepakker i Danmark, selvom selskabet har en endelig ejer på de sortlistede Caymanøer. Fordi ejerskabet går igennem en kæde af selskaber i Luxembourg, Schweiz og Singapore, er konstruktionen ikke blevet ramt af de danske regler.

Information har spurgt Skatteministeriet, hvordan det forholder sig, men det kan ministeriet på nuværende tidspunkt ikke svare på. Ministeriet oplyser, at det er i gang med at analysere anbefalingerne og vurdere de potentielle implikationer

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information.)

Kompromisudspil vil give Danmark EU-rabat på 2,4 milliarder

EU-præsident klar med kompromisforslag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også