EU-kommissær vil greenwashing til livs med ny guldstandard

Det skal være lettere for investorer at gennemskue, hvornår noget er grønt eller ikke er, og det skal ny EU-standard hjælpe til på. Finans Danmark bifalder EU-Jommissionens initiativer. (Opdateret)
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
AF FREDERIK JENSEN OG MICHAEL TRIER DUELUND

Der er et utal af forskellige måder at opgøre, hvorvidt en investering er bæredygtig eller ej på, og det vil EU-Kommissionen nu hjælpe på, skriver Børsen Pro på baggrund af et pressemøde.

"Når du har mange standarder, er gennemsigtigheden lille, og det øger omkostningerne i systemet. Så vi tror på, at hvis vi har en "guldstandard" som EU Green Bond Standard, vil den stå for noget mere end bare en pæn label. For så bliver obligationerne certificeret og skal leve op til EU’s taksonomi og regulering," siger den irske kommissær for finansielle tjenester Mairead McGuinness ifølge Børsen Pro på et pressemøde.

Kommissærerne har fremlagt en række tiltag, der skal gøre finanssektoren i Europa grønnere, hvor altså en ny fælles standard indgår, fremgår det.

I en efterfølgende pressemeddelelse lyder det, at der er seks indsatsområder i strategien.

Først og fremmest skal værktøjskassen for bæredygtig finansiering udvides. Dernæst skal man blive bedre til at inddrage små og mellemstore virksomheder samt forbrugere. Tredje punkt lyder at "øge modstandsdygtigheden i det økonomiske og finansielle system over for bæredygtighedsrisici."

Fjerde punkt er kort og godt, at den finansielle sektors bidrag til bæredygtighed skal øges. Dernæst lægges vægt på integriteten i det finansielle system, og at sørge for "dens velordnede omstilling til bæredygtighed." Slutteligt skal man udvikle internationale incitamenter og standarder for bæredygtig finansiering.

Fra Valdis Dombrovskis, ledende næstformand i kommissærkollegiet, som fører kontrol med flere emner i den finansielle sektor, lyder det:

"Dagens strategi for bæredygtig finansiering er vigtig for at generere privat finansiering, så vi kan nå vores klimamål og tackle andre miljøudfordringer. Vi ønsker også at skabe bæredygtige finansieringsmuligheder for små og mellemstore virksomheder. Vi vil arbejde med vores internationale partnere om at uddybe samarbejdet om bæredygtig finansiering — globale udfordringer kræver en global indsats. Vi foreslår også en standard for grønne obligationer for at bekæmpe grønvaskning og klart at anerkende de obligationer, der virkelig udgør en bæredygtig investering."

Finans Danmark vender tomlen op

Hos Finans Danmark understreger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing, at sektoren allerede er i fuld gang med at understøtte den grønne omstilling.

"Og i dette arbejde er en fælles målestok for, hvad der er bæredygtige aktiviteter, og hvordan vi sammenligner virksomhedernes bæredygtighedsindsatser, afgørende værktøjer til at sikre ensartethed og gennemsigtighed for kunderne," udtaler hun i en pressemeddelelse udsendt af brancheforeningen.

EU-Kommissionen lægger op til at videreudvikle den taksonomi, der træder i kraft 1. januar næste år, så der blandt andet kommer mere fokus på virksomheders omstilling mod grønnere forretningsaktiviteter. Det initiativ bifalder man i Finans Danmark.

"Det er ikke nok, at vi investerer og yder lån til virksomheder, der allerede er grønne. Det er lige så vigtigt, at vi igennem investeringer og aktivt ejerskab skubber virksomhederne i en mere bæredygtig retning, og at vi yder lån til dem, der har et ønske og en konkret plan for at omlægge deres aktiviteter til mere bæredygtige aktiviteter," udtaler Birgitte Søgaard Holm og fortsætter:

"Der har indtil nu været fokus på taksonomiens klimamål, og der er et arbejde i gang på de bredere miljømål. Bæredygtighed er mere end klima og miljø, og fokus er nu på den sociale dimension af taksonomien. Vi ser frem til snart at se den af Kommissionen nedsatte ekspertgruppes foreløbige bud på, hvordan det bedst kan gøres."

Finans Danmark-direktøren ser desuden frem til, at EU-Kommissionen kommer på banen med nogle initiativer, der kan sikre sammenlignelige ESG-ratings.

 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

 

EU's biobrændsel-boost kædes sammen med skovrydning af areal svarende til Holland

Minister bad EU-kommisær om at lade sukkerfabrik overgå udledningsgrænser

Rederier stod for massive CO2-udslip i 2020 ifølge EU-overvågning af virksomheder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også