PolicyWatch

Kompromisløse ”Magda” træder ud af Löfvens skygge

Magdalena Andersson er ny leder af Socialdemokraterna og ventes også snart at blive Sveriges statsminister.

Magdalena Andersson, kaldet "Magda", er ikke en politiker, de fleste svenske vælgere har et særligt godt kendskab. | Foto: 9200 Adam Ihse/TT/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson har længe været tæt på magtens tinde i Sverige. Nu får hun efter alt at dømme sin egen tørn på den.

Torsdag er den 54-årige finansminister valgt som ny leder af regeringspartiet Socialdemokraterna efter Stefan Löfven, som i sommer valgte at trække stikket.

Og hvis alt går, som det skal, har hun også inden for kort tid afløst ham som Sveriges statsminister. I øvrigt som den første kvindelige af slagsen.

Dermed er det op til hende at lede landet frem til det næste valg i september 2022.

Magdalena Andersson, kaldet "Magda", er dog ikke en politiker, de fleste svenske vælgere har et særligt godt kendskab til.

Den tidligere elitesvømmer er steget op igennem geledderne hos Socialdemokraterna siden 1990'erne og har siddet i Riksdagen og som Löfvens finansminister siden 2014.

Her har mest været kendt som den driftssikre og lidt forsigtige økonom, som skabte overskud på statsfinanserne i fire år i træk frem til coronakrisen.

Det var også med beherskede armbevægelser, at hun i september blev Stefan Löfvens arvtager:

"Dette er ikke noget, som jeg har gået og drømt om. Det, som driver mig i livet, er at gøre en forskel, skabe et bedre land og en bedre verden. For mig har det aldrig spillet nogen rolle, fra hvilken position det sker."

"Nu har det vist sig, at der findes en meget stor opbakning til mig, og så har jeg efter moden overvejelse sagt ja til det tilbud," sagde Magdalena Andersson ved den lejlighed ifølge Politiken.

Hendes personlighed beskrives som en stor kontrast til Löfven, som hun ellers har kørt et tæt parløb med. Han er kendt som den kompromissøgende forhandler, mens hun ifølge et portræt hos SVT har fået skudsmålet ”lidt kompromisløs”.

Magdalena Andersson siger tingene ligeud. Hun kan have en barsk overflade og et heftigt temperament, har hendes partikolleger sagt til Politiken. Men også, at hun har masser af humor.

Politisk har hun som det første lovet at få styr på Sveriges stigende problemer med bandekriminalitet. Velfærd og klima er også blandt topprioriteterne, siger hun.

Og vælgermæssigt har hun en stor opgave foran sig. Meningsmålinger i Sverige peger på dødt løb mellem Socialdemokraternas skrøbelige røde blok og den borgerlige opposition før valget i 2022.

Så "Magda" har sin sag for, hvis det ikke skal blive et kort visit for bordenden i regeringen.

Magdalena Andersson afløser Löfven

Ugen i EU: Zuckerberg, kunstig intelligens og slaget om milliarderne

Danmark og Sverige fejrer EU-sejr: Slipper for nyt eurozonebudget 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier