Den Afrikanske Union stiller store krav til EU på topmøde

Den Afrikanske Union forventer penge til klima og elektricitet og tilbagelevering af afrikanske kulturværker.
Ethiopiens Premierminister Abiy Ahmed bliver hilst velkommen af Frankrigs præsident Emmanuel Macron. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
Ethiopiens Premierminister Abiy Ahmed bliver hilst velkommen af Frankrigs præsident Emmanuel Macron. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
AF MARKETWIRE

Solidaritet. Især fra EU til Afrika. Det er temaet for topmødet med EU og Den Afrikanske Union, der torsdag og fredag foregår i Bruxelles.

Her opstiller formanden for Den Afrikanske Union, Senegals præsident Macky Sall, i sin åbningstale otte prioriteter for de afrikanske lande.

Listen rummer store ønsker om milliardinvesteringer i elektricitet til de 600 millioner afrikanere, der er uden elektricitet.

Også investeringer i energi, digitalisering og veje står højt på listen. Sammen med tilbagelevering af kulturværker fra Europa til afrikanske lande.

"Det afrikanske kontinent har været hårdt ramt af corona. Vi har brug for solidaritet. Afrika kan ikke bare se på løfter. Vi har brug for konkrete resultater," siger Macky Sall.

Mødet mellem EU og Den Afrikanske Union kommer på et tidspunkt, hvor afrikanske lande er dybt utilfredse med vaccinehjælpen fra Europa til Afrika under corona-krisen. Og hvor EU omvendt ønsker at styrke indflydelsen i Afrika, efter at Kina har nedtrappet sine investeringer i de senere år.

Dermed er der lagt op til en milliardregning til de europæiske skatteydere. EU-Kommissionen har spillet ud med investeringer for 150 milliarder euro til alt fra bredbånd i Afrika, veje, fiberkabler og klimaomstilling i de afrikanske lande.

Solidariteten fra Afrika til EU i forhold til EU-landenes ønske om at bremse migration fylder dog mindre i åbningstalen.

På topmødet er migrationsspørgsmålet havnet i en rundbordssamtale, hvor der også skal diskuteres uddannelse, kultur, erhvervsuddannelse og mobilitet.

Det vil reelt sige, at rundbordssamtalen i lige så høj grad kommer til at handle om de afrikanske landes ønske om at få øget adgang til legal migration fra Afrika til Europas vide uddannelsesprogrammer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager sammen med lederne for de øvrige 26 EU-lande i topmødet torsdag og fredag. Hun gik til valg på, at oprette et migrationscenter uden for EU for at bremse migrationen. Siden er det dog ikke lykkedes regeringen at finde eksempelvis et afrikansk land, der vil huse centret.

Og spørgsmålet om at stoppe migration har tilsyneladende ikke førsteprioritet for statsministeren på topmødet. Her er Mette Frederiksen i stedet gået efter at blive medleder på rundbordssamtalen om klima. Ifølge Ritzaus oplysninger har Danmark ikke forsøgt at blive mødeleder for samtalen, der også handler om migration.

"Det indgår i vores arbejde, ligegyldigt hvor vi er henne, så mon ikke det bliver diskuteret på mødet de næste dage, sagde Mette Frederiksen forud for topmødet torsdag."

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, erkender i sin åbningstale ved topmødet, at Afrika står med større udfordringer end Europa, når det eksempelvis gælder den grønne omstilling og digitaliseringen. Derfor skal Europa hjælpe.

" Europæerne skal afgøre, om de vil bygge en ny strategisk alliance med Afrika, så I kan få succes. De første, der får det at føle, hvis det afrikanske kontinent ikke er succesfuld, er Europa," siger Macron.

Mette Frederiksen er grøn medvært ved topmøde med Den Afrikanske Union

USA donerer en halv milliard vaccinedoser til 90 lande 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også