Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion

EU forbereder den tiende runde af sanktioner med Rusland. Den nye pakke ventes at være klar inden 24. februar.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sammen med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der fredag afholdt pressemøde i Kyiv | Foto: Ukrainian Presidential Press Service
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sammen med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der fredag afholdt pressemøde i Kyiv | Foto: Ukrainian Presidential Press Service
Af Ritzau

En tiende EU-pakke med sanktioner mod Rusland er på vej og forventes at være klar inden 24. februar - årsdagen for den russiske invasion af Ukraine.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde efter EU-Ukraine-topmødet i Kyiv fredag.

”Der vil endnu en gang være tale om en massiv pakke. Den vil fokusere på teknologi, der skal gøres utilgængelig for den russiske krigsmaskine,” siger hun. 

”Vi ser nærmere på komponenter, der bruges i droner, for at sikre, at Rusland ikke har nogen adgang til dem.”

Kommissionen vil også holde skarpt øje med produktionen af droner i Iran, siger hun videre. Landet har tidligere leveret droner til det russiske militær. 

For at modvirke dette blev der med den foregående sanktionspakke - den niende - indført et eksportforbud for produkter til fly- og rumfartsindustri. Det betyder, at lande, der forsyner russerne med teknologi til blandt andet droner, vil blive ramt af sanktioner.

Hvilke yderligere værktøjer, der skal tages i brug i den tiende pakke for helt at afskære Ruslands adgang til dronekomponenter, kommer Ursula von der Leyen ikke nærmere ind på.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der også deltager til pressemødet i Kyiv, nævner flere ønsker til nye sanktioner.

”Vi har talt om det russiske missilprogram og en udvidelse af sanktioner af energisektoren, så de også omfatter atomkraft,” siger præsidenten.

”Det er også vigtigt, at vi undgår at reducere sanktioner mod individer, som nogle EU-lande har åbnet for,” siger han videre.

Russiske missiler har ikke blot været et samtalepunkt under topmødet.

De blev også højaktuelle, da der fredag formiddag lød luftalarmer i Kyiv. De advarede om et muligt missilangreb på den ukrainske hovedstad, og Ursula von der Leyen måtte gå i et beskyttelsesrum.

”Det viser den krigsvirkelighed, I lever med hver dag,” lød det fra hende senere, henvendt til det ukrainske folk, der i snart et år har kæmpet mod de russiske invasionsstyrker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Parlamentet kan kun vedtage eller forkaste EU-Kommissionens delegerede retsakter, der definerer hvad grøn brint er. En gruppe parlamentarikere kræver nu en forkastelse af retsakterne. (Arkivfoto) | Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Parlamentarikere stikker kæp i EU’s brintplaner

For abonnenter