Brasiliansk minister: Handelsaftale med EU på plads i næste uge - eller om fem år

Forhandlere fra EU og sydamerikanske Mercosur skal mødes i næste uge for at forsøge at lukke en handelsaftale. Muligheden for en aftale er der nu, ellers må vi vente fem til seks år, siger den brasilianske udenrigsminister.
Aloysio Nunes Ferreira, Brasiliens udenrigsminister. | Foto: Eraldo Peres/Ritzau Scanpix
Aloysio Nunes Ferreira, Brasiliens udenrigsminister. | Foto: Eraldo Peres/Ritzau Scanpix

Hvis danske og andre europæiske virksomheder skal sætte turbo på handlen med sydamerikanske lande, så er der i denne måned et vindue åben for en handelsaftale.

Hvis det ikke lykkes for Mercosur, der består af landene Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay, at lande en handelsaftale med EU nu, så vil forestående valg udsætte en aftale med mindst fem år.

Det mener den brasilianske udenrigsminister Aloysio Nunes Ferreira, skriver Financial Times.

"Hvis folk har forskellige holdninger... Så kan det blive uholdbart, eller vi er nødt til at starte forfra (med forhandlingerne, red.)," siger udenrigsministeren ifølge Financial Times og fortsætter:

"Så det her er momentet, hvis vi vil lave en aftale. Hvis det ikke lykkes, så må vi vente yderligere fem til seks år."

Enighed om 12 af 15 punkter

EU og Mercosur har forsøgt at lave en handelsaftale de seneste 20 år. Ifølge Financial Times er de to sider blevet enige på 12 ud af 15 punkter i en aftale.

I næste uge skal forhandlere fra EU og Mercosur mødes i Uruguays hovedstad Montevideo og forsøge at lukke en aftale.

Nunes argument for, at en aftale skal lande nu for ikke at blive udskudt i yderligere fem til seks år, er, at der både i Sydamerika og EU snart er valg, der kan ændre hele handelsaftalens forudsætninger.

I Brasilien er der valg i næste måned, hvor både højre- og venstrefløjen står til at gå frem. Det kan være med til at ændre Brasiliens holdning til en aftale. I EU er der parlamentsvalg næste år, hvor fløjene også står til at gå frem.

Mercosur har også en række andre associerede medlemslande. Det drejer sig om Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador og Suriname.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også