PolicyWatch

Kina: USA er en handelsbølle

USA bruger bøllemetoder med trusler og protektionisme i toldkampen med Kina, skriver regeringen i riget mod øst i et nyt politisk papir.

Foto: Andy Wong/AP

Kinas regeringsråd har i et politisk positionspapir i bund og grund beskrevet USA's præsident, Donald Trump, som en "handelsbølle", der benytter trusler, protektionisme og sin styrke til presse andre lande.

Det skriver The Wall Street Journal mandag.

Det er det såkaldte "State Council", der har udarbejdet en rapport, hvor USA beskyldes for at bryde 40 års arbejde på at afgøre uoverensstemmelser på en rationel måde og dermed er med til at skabe økonomisk ustabilitet.

"Det har frækt prædiket ensidighed, protektionisme og økonomisk hegemoni, er kommet med falske anklager mod mange lande og regioner, især Kina, har truet andre lande gennem økonomiske tiltag så som at indføre tariffer, og har forsøgt at gennemtrumfe dets egne interesser over for Kina gennet ekstremt pres," hedder det i rapporten om USA.

Rapporten afviser også en af USA's præsidents, Donald Trumps, anklager mod Kina om uretfærdig handelspraksis i form af, at Kina tvinger udenlandske selskaber til at dele deres teknologi med Kina, hvis man vil operere i landet.

USA indførte mandag ny told på 10 pct. på kinesiske varer for 200 mia. dollar, og Kina har varslet, at man vil svare igen med told på varer for 60 mia. dollar. Kina har også aflyst et planlagt forhandlingsmøde med USA i næste uge.

Donald Trump har tidligere truet med, at han har varer for 267 mia. dollar i baghånden til yderligere told, hvis Kina svarer igen på mandagens nye toldsatser.

Dermed har Trump reelt sat al import fra Kina i spil, da landet sidste år eksporterede for 505 mia. dollar til USA. USA og Kina har nemlig i forvejen gensidigt lagt told på varer for 50 mia. dollar fra hinanden.

I 2017 eksporterede USA for blot omkring 130 mia. dollar, hvilket gav landet et handelsunderskud på 375 mia. dollar over for Kina.

/ritzau/FINANS

USA optrapper strid med Kina og indfører nye toldsatser 

Dansk Erhverv: Kinas told-modsvar rammer danske virksomheder 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier