PolicyWatch

USA tror på løsning på ophavsretsstriden med Kina

Trumps nærmeste rådgivere forventer, at der snart ligger en delvis handelsaftale med Kina klar.

Foto: Jason Lee/Reuters/Ritzau Scanpix

I USA tror præsident Trumps nærmeste rådgivere, at handelsforhandlingerne med Kina snart vil blive udmøntet i den delvise handelsaftale, fase 1, som blev annonceret for nogle uger siden. Samtidig ventes det, at det svære stridspunkt omkring intellektuel ophavsret og tvungen teknologioverførsel, som USA har beklaget sig over, også vil blive tacklet.

I al fald har præsident Trumps handelsrådgiver Peter Navarro torsdag sagt, at ophavsret bliver en del af den delvise aftale, mens Trumps vicepræsident, Mike Pence, forventer, at emnet kan blive tacklet efter fase 1 om indkøb af landbrugsvarer er på plads.

"De gode nyheder om denne fase 1... er at det stort set inddrager hele det kapitel fra aftalen i maj, som de trak sig fra om intellektuel ophavsret," sagde Peter Navarro torsdag ifølge Reuters.

"Det betyder i praksis, at hvis de stjæler vores intellektuelle ophavsret, vil vi være i stand til at gøre gengældelse, uden at de også kan gøre det."

Den delvise handelsaftale, som blev nået sidste fredag i Washington, betyder, at planlagte toldforhøjelser på kinesiske varer i sidste uge ikke trådte i kraft. Her var planen, at tolden på varer for 250 mia. dollar skulle løftes til 30 pct. fra 25 pct.

Til gengæld vil Kina øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer betydeligt, for mellem 40 og 50 mia. dollar, fortalte USA's præsident Donald Trump, ligesom Kina vil give indrømmelser på området for intellektuel ophavsret, inden for finansielle tjenester og på valutaområdet.

Spørgsmålet er dog, om den delvise aftale i modsætning til Navarros udtalelse kun vil indeholde landbrugsindkøb fra Kinas side, mens ophavsretten vil komme snart efter.

"Præsident Trump tror, at Kina ønsker en aftale. Han er fortsat optimistisk om, at vi ikke kun vil kunne færdiggøre fase 1, men at vi kan bevæge os videre til strukturelle emner, som jeg beskrev for et år siden og talte om igen i dag – det er de udfordrende emner omkring tyveri af intellektuel ophavsret," sagde vicepræsident Mike Pence i Washington torsdag, skriver Reuters.

Kinas premierminister opfordrer til mere samarbejde med USA

Kina arbejder på at nå delvis aftale og vil afslutte handelskrigen 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier