Seniorøkonom: Gedigen overraskelse hvis renten røres på hastemøde

Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel vurderer, at det vil være en gedigen overraskelse, hvis ECB på et ekstraordinært hastemøde hæver renten i dag.
Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
af marketwire

Den Europæiske Centralbank, ECB, har indkaldt til et hastemøde onsdag klokken 10, hvor markedssituationen skal diskuteres.

Men Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel vurderer, at det vil være en ”gedigen overraskelse, hvis ECB hæver renten” i dag.

”Vi læser derimod indkaldelsen til det ekstraordinære rentemøde som en direkte konsekvens af rentestigningerne i Sydeuropa og særligt i Italien. Italien er Europas tredjestørste økonomi og har den næsthøjeste offentlige gæld i eurozonen. Det vil altså give store skvulp, hvis Italien går statsbankerot,” skriver han i en kommentar.

”En statsbankerot i Italien er ikke på tale lige nu, men renterne er på kort tid steget så kraftigt, at ECB’s planer om at hæve renten for at få styr på inflationen kan ryge i vasken. Det vil ECB for alt i verden undgå, og derfor kan løsningen for ECB blive at kombinere renteforhøjelser med målrettede obligationsopkøb i Sydeuropa,” fortsætter han.

Centralbanken kan have et målrettet opkøbsprogram, som kan inddæmme rentespændene i Sydeuropa, i skuffen:

”Hvis ikke ECB annoncerer et opkøbsprogram i dag, så er det vores klare forventning, at det er et værktøj, som ligger i værktøjsskuffen,” skriver seniorøkonomen.

Den tiårige italienske rente falder onsdag morgen med 30 basispoint til 3,87 pct. Netop de italienske renter er i de seneste dage tordnet i vejret, og det har givet bekymringer for, at eurozonen er på vej til at blive skilt ad i atomer, påpeger Kim Blindbæk.

”ECB bevæger sig lige nu mod den første renteforhøjelse i mere end 10 år, og det har skræmt investorer i sydeuropæiske statsobligationer fra vid og sans. De voldsomme rentestigninger i Sydeuropa er et stort hovedbrud for ECB, da det kan forpurre ECB’s planer om at hæve renten for at få bugt med den galoperende inflation,” skriver han forud for hastemødet.

Den Europæiske Centralbank vil hæve renten i juli

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter