PolicyWatch

Seniorøkonom: Gedigen overraskelse hvis renten røres på hastemøde

Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel vurderer, at det vil være en gedigen overraskelse, hvis ECB på et ekstraordinært hastemøde hæver renten i dag.

Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix

Den Europæiske Centralbank, ECB, har indkaldt til et hastemøde onsdag klokken 10, hvor markedssituationen skal diskuteres.

Men Sydbanks seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel vurderer, at det vil være en ”gedigen overraskelse, hvis ECB hæver renten” i dag.

”Vi læser derimod indkaldelsen til det ekstraordinære rentemøde som en direkte konsekvens af rentestigningerne i Sydeuropa og særligt i Italien. Italien er Europas tredjestørste økonomi og har den næsthøjeste offentlige gæld i eurozonen. Det vil altså give store skvulp, hvis Italien går statsbankerot,” skriver han i en kommentar.

”En statsbankerot i Italien er ikke på tale lige nu, men renterne er på kort tid steget så kraftigt, at ECB’s planer om at hæve renten for at få styr på inflationen kan ryge i vasken. Det vil ECB for alt i verden undgå, og derfor kan løsningen for ECB blive at kombinere renteforhøjelser med målrettede obligationsopkøb i Sydeuropa,” fortsætter han.

Centralbanken kan have et målrettet opkøbsprogram, som kan inddæmme rentespændene i Sydeuropa, i skuffen:

”Hvis ikke ECB annoncerer et opkøbsprogram i dag, så er det vores klare forventning, at det er et værktøj, som ligger i værktøjsskuffen,” skriver seniorøkonomen.

Den tiårige italienske rente falder onsdag morgen med 30 basispoint til 3,87 pct. Netop de italienske renter er i de seneste dage tordnet i vejret, og det har givet bekymringer for, at eurozonen er på vej til at blive skilt ad i atomer, påpeger Kim Blindbæk.

”ECB bevæger sig lige nu mod den første renteforhøjelse i mere end 10 år, og det har skræmt investorer i sydeuropæiske statsobligationer fra vid og sans. De voldsomme rentestigninger i Sydeuropa er et stort hovedbrud for ECB, da det kan forpurre ECB’s planer om at hæve renten for at få bugt med den galoperende inflation,” skriver han forud for hastemødet.

Den Europæiske Centralbank vil hæve renten i juli

Mere fra PolicyWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Formand for minkavlere: Horribel læsning om et totalt kollaps

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen er chokeret over den læsning, han indtil videre har nået i Minkkommissionens beretning. Han opfordrer Folketinget ”til at sikre, at ingen andre danskere skal udsættes for den behandling, vi er blevet udsat for”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier