PolicyWatch

Jeppe Kofod: Vi må ikke automatisk tro at kornaftale fungerer

Udenrigsminister Jeppe Kofod appellerer til ikke at være naiv om kornaftale mellem Ukraine og Rusland.

Udenrigsminister Jeppe Kofod mener, at det er nødvendigt at være realistiske i forhold til holdbarheden af kornaftalen mellem Ukraine og Rusland. | Foto: Emil Helms

Efter kornaftalen mellem Ukraine og Rusland sejlede det første skib med korn mandag afsted fra havnen i den ukrainske by Odesa.

Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ”vil gerne appellere til ikke at være naiv” trods nyheden om, at flere tusinde måske kan blive brødfødt af kornet.

”Den måde, Rusland fører krig på i Ukraine, er en brutalitet og umenneskelighed, som jeg ikke troede fandtes. Men det ser vi altså udspille sig. Så den her aftale er her, men lad os nu se, om den kommer til at fungere, og Rusland også respekterer sin del. Det kan man håbe på, men vi må ikke bare tro, at det kommer til at ske automatisk,” siger Jeppe Kofod.

Han peger på, at Rusland kort efter aftalen blev indgået 22. juli affyrede missiler mod havnen i Odesa.

At en aftale overhovedet er kommet i stand, er dog ”rigtig positivt”.

”Jeg vil gerne se den fungere, og vi må ikke undervurdere opgaven. Selv hvis skibene kunne forlade Odesa på normal vis, ville det være langt fra tilstrækkeligt til at eksportere de op mod 25 millioner ton korn. Men det er godt for verden, at der er en aftale og ihvertfald et lille gennembrud,” siger udenrigsministeren.

De flere millioner ton korn har siden den russiske invasion af Ukraine for over fem måneder siden været strandet i landet. Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn, og det kan få stor betydning for landets økonomi, hvis eksporten for alvor kommer i gang igen.

Det var fragtskibet ”Razoni”, der sejler under sierraleonsk flag, som mandag forlod Odesa. Skibet er lastet med over 26.000 ton majs, som har kurs mod Libanon.

Verdens fattigste får som de første glæde af korn fra Ukraine

Første skib med korn har forladt ukrainsk havn

Ukraine og Rusland indgår aftale om korneksport

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier