Britiske energiselskaber står til overnormal profit på 1500 mia. kr.

Det britiske finansministerium har regnet sig frem til, at de britiske naturgas- og elektricitetsproducenter vil tjene ekstra 170 mia. pund over de næste to år.
Foto: Magnus Holm
Foto: Magnus Holm
AF MARKETWIRE

Rekordhøje energipriser giver anledning til overnormal profit i energisektoren, vurderer det britiske finansministerium, der har regnet sig frem til, at de britiske naturgas- og elektricitetsproducenter vil tjene ekstra 170 mia. pund, eller 1472 mia. kr., over de kommende to år.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder, der ikke har ønsket at stå frem, da ministeriets beregninger har været beregnet på internt brug.

Ifølge kilderne vil estimatet blive overbragt til den kommende premierminister, det vil sige enten Liz Truss eller Rishi Sunak, når én af dem overtager fra Boris Johnsen i næste uge 6. september.

Estimatet kan derfor give anledning til politiske indgreb, så den ekstraskat på 25 pct. på overnormal profit - den såkaldte windfall-tax - der har ramt olie- og gasproduktionen i år, også kommer til at gælde for elproducenter, der ellers hidtil har været fritaget for ekstraskatten, skriver Bloomberg.

I beregningerne har det britiske finansministerium taget udgangspunkt i, hvad energisektoren kan forventes at tjene i de kommende år baseret på de priser, der var gældende inden Ukraine-krigen, og sammenlignet med de overskud, der er i sigte på baggrund af de nuværende energipriser.

SF og Enhedslisten vil særbeskatte energivirksomheder

Energiselskaber tjener stort på krise: EU foreslår særskat

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også