Tre blå partier er enige om at danne regering i Sverige

Sverigedemokraterna holdes ude af svensk regering, selv om partiet blev næststørst ved valget i september.
Ulf Kristersson kommer til at overtage statsministerposten fra socialdemokratiske Magdalena Andersson. | Foto: TT NEWS AGENCY/VIA REUTERS / X02350
Ulf Kristersson kommer til at overtage statsministerposten fra socialdemokratiske Magdalena Andersson. | Foto: TT NEWS AGENCY/VIA REUTERS / X02350
af ritzau

Efter godt en måneds forhandlinger er en regering faldet på plads i Sverige. Det oplyser fire blå partier på et fælles pressemøde fredag.

Regeringen kommer til at bestå af Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna med Ulf Kristersson (M) som statsminister. Det betyder samtidig, at det højreorienterede parti Sverigedemokraterna (SD) holdes ude af regeringen og bliver støtteparti.

SD blev ellers næststørst ved valget i september og størst af alle i blå blok. Partiet har på grund af sin indvandringskritiske holdning dog traditionelt svært ved at finde samarbejdspartnere blandt de øvrige svenske partier.

SD-leder Jimmie Åkesson, der var med på fredagens pressemøde, sagde blandt andet, at der venter et ”paradigmeskift” i den svenske migrationspolitik. Det inkluderer, at antallet af kvoteflygtninge skal sænkes fra 6400 til 900 i løbet af regeringsperioden.

Åkesson sagde samtidig, at SD havde foretrukket en regering bestående af alle de fire partier. En sådan regering ville have flertal i Riksdagen.

Ulf Kristersson understregede på fredagens pressemøde, at regeringen har respekt for, at ikke alle vælgere har sat deres kryds ved netop dem.

”Vi vil samle. Ikke splitte. Vi har slået én ting fast: vores politik skal stå fast i midten,” lød det fra Kristersson ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Ulf Kristersson kommer til at overtage statsministerposten fra socialdemokratiske Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna blev størst ved valget 11. september med 30,33 procent af stemmerne. Sverigedemokraterne fik 20,54 procent, mens Moderaterna blev tredjestørst med 19,84 procent af stemmerne.

Professor: Sverigedemokraterna kommer formentlig ikke med i regering

Svensk regeringsdannelse kan have lange udsigter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også