"Når vi forhandler overenskomst, kigger vi på det samlede billede"

Der er ingen garanti for, at ATP-bidraget forhøjes ved de kommende overenskomstforhandlinger, lyder det fra et medlem af ATP’s bestyrelse.
Kim Simonsen, formand for HK, kan ikke sige, om ATP-indbetalingerne skal hæves ved de kommende overenskomstforhandlinger. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kim Simonsen, formand for HK, kan ikke sige, om ATP-indbetalingerne skal hæves ved de kommende overenskomstforhandlinger. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
CLAUS IVERSEN og KRISTOFFER BRAHM

Mens inflationen er steget med 11,4 pct. de seneste 10 år, er danskernes obligatoriske indbetalinger til pensionskassen ATP kun steget med 5,2 pct. i samme periode fra 3.240 til 3.408 kr.

Det gør det svært for ATP at regulere den årlige ATP-udbetaling med lønudviklingen. Den livslange udbetaling udgør i øjeblikket 24.500 kr. før skat om året.

Pensionsgigantens formand erkender da også, at udviklingen gør det svært at leve op til ATP-loven om, at udbetalingerne bør følge inflationen.

"Det er en diskussion, som vi har haft i flere sammenhænge. For det siger sig selv, at hvis det, der kommer ind i den ene ende, falder i realværdi, er det sværere at få det, der kommer ud i den anden ende, til at bevare sin realværdi," forklarer Torben M. Andersen, formand for ATP’s bestyrelse og professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Det er ikke ATP's skyld

Han afviser dog, at ATP's bestyrelse skulle bære skylden for, at danskernes indbetalinger til ATP sakker bagud.

Han peger på, at størrelsen af indbetalingen forhandles på plads i forbindelse med de lokale overenskomstforhandlinger.

Dermed forholder han sig ikke til, at de øvrige medlemmer af hans bestyrelse sidder med ved bordet, når der forhandles ny overenskomst for landets lønmodtagere.

Eksempelvis sidder bl.a. formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, Lizette Risgaard, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad og formand for HK Kim Simonsen i ATP's bestyrelse.

Ser på det samlede billede

HK's forbundsformand er ved at gøre sig klar til de kommende overenskomstforhandlinger, men han kan ikke svare på, om ATP-indbetalingen denne gang skal have et nøk opad, så det bliver nemmere for pensionskassen at få udbetalingen til at matche lønudviklingen.

"Når vi forhandler overenskomst, kigger vi på det samlede billede. Og øverst på vores ønskeliste står som altid forbedringer af vores medlemmers løn-, arbejds- og pensionsvilkår," siger Kim Simonsen.

Men hvor står ATP-indbetalingen i det billede?

"Den står, hvor den altid har stået. At ATP-indbetalingen er en del af den samlede pakke. Det er for simpelt kun at kigge på, hvor meget danskernes årlige bidrag er steget de seneste 10 år, for der har tidligere været år og perioder, hvor bidraget kan være steget mere end inflationen," siger Kim Simonsen.

Han har svært ved at vurdere, om ATP's bestyrelse har et problem med sine ledelsesprincipper, fordi der kan opstå kasketforvirring under overenskomstforhandlingerne, hvor i dette tilfælde Kim Simonsen både skal repræsentere danskerne bredt som medlem af ATP’s bestyrelse og HK’s medlemmer som bestyrelsesformand for samme fagforbund.

"Jeg kan ikke afvise, at nogen mener, at der er et governance-problem (brud på god selskabsledelse, red.), men hvis der rent faktisk er et element af det, er det vel et samfundsproblem, fordi nogen har besluttet at sammensætte ATP’s bestyrelse på den måde, som er tilfældet nu," siger Kim Simonsen.

Problematiske kasketter

Han afviser, at han som formand for HK bevidst har arbejdet for at holde indbetalingen til ATP nede, og peger på, at danskerne generelt over de seneste mange år har fået udsigt til en økonomisk set mere komfortabel pensionisttilværelse end tidligere.

En pensionsekspert vurderer dog, at det er problematisk, at ATP's bestyrelsesmedlemmer i virkeligheden har to kasketter på, fordi mange af dem også repræsenterer fagforbund med egne pensionskasser.

"Det spiller selvsagt en rolle, at ATP’s bestyrelsesmedlemmer repræsenterer en bestemt faggruppe også, fordi de dermed foretrækker at øge og forbedre opsparingen i deres egne pensionskasser på bekostning af ATP," siger Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsmæglerselskabet AFPR.

Han vurderer, at det er medvirkende til, at det beløb, som danskerne indbetaler til ATP hvert år, ikke er steget med inflationen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, eller Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Fagbevægelsen vil indføre ny klimaskat

Fagbevægelsen vil give virksomheder ny milliardfond i ryggen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også