Ældre Sagen: Faktum at seniorer har sværere ved at få arbejde igen

Minister kalder det paradoksalt, at virksomheder mangler arbejdskraft, mens seniorer har svært ved at få job. Opdateret.
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Arbejdsgiveres myter og fordomme er en af årsagerne til, at en stor del af de coronaledige over 60 år ikke igen er kommet i arbejde.

Det vurderer Thomas Holberg, som er seniorkonsulent i Ældre Sagen.

"Der findes nogle fordomme, som ikke har hold i virkeligheden. Det er sådan noget med, at seniorer har svært ved at lære nyt, seniorer har flere sygedage og de kan ikke omstille sig," siger Thomas Holberg.

"Men det er lidt ærgerligt, for der findes meget god forskning, der viser, at det ikke er tilfældet. Der er ingen tvivl om, at der er nogle fordomme og myter, som vi har brug for at få taget fat på."

En analyse fra AE-rådet viser, at blandt de godt 70.000 danskere, der mistede deres job under den første coronanedlukning i foråret 2020, er hver tredje fortsat arbejdsløs.

Det er særligt de ledige over 60 år, der har svært ved at få et job igen. Her er det blot 49 procent, der er tilbage på arbejdsmarkedet.

"Vi synes, det er rigtig ærgerligt, og det synes vi, er et kæmpestort problem. Men jeg er heller ikke overrasket, fordi det her er kendt viden," siger Thomas Holberg.

"Man kan dokumentere, at når først seniorer mister deres arbejde, så er der simpelthen en markant lavere tilbøjelighed til at ansatte dem igen."

Thomas Holberg fremhæver, at man kan skæve til nabolandet Norge for en løsning. Her har man et nationalt videns- og kompetencecenter, Senter for Seniorpolitik, SSP, som bidrager til at gøre op med aldersfordomme.

Desuden findes der særlige ordninger for løntilskud for langtidsledige seniorer, som der ifølge Ældre Sagen ikke er nok fokus på.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) synes, at tallene tyder på, at der foregår "en sortering" fra arbejdsgivernes side, hvor man ikke nødvendigvis tager seniorerne til samtale.

"Det er dybt problematisk og paradoksalt," siger ministeren og henviser til, at mange virksomheder mangler arbejdskraft.

"Det er især problematisk, fordi vi politisk har besluttet, at pensionsalderen skal blive ved med at stige," siger Peter Hummelgaard.

"Det vil sige, at mange 59- og 60-årige har mange år tilbage, inden de kan gå på pension, og vi har brug for dem på arbejdsmarkedet."

Tilbage i oktober indgik regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale, som har til formål at få ledige i job.

I den aftale er blandt andet et forbud mod at screene ansøgninger på baggrund af alder. Det ligger nu som et lovforslag, der er sendt i høring. Forventningen er, at det kan træde i kraft til sommer næste år.

"Det er et lille tiltag, som ikke løser problemet alene. Virksomhederne - og det offentlige for den sags skyld - bliver nødt til at lægge fordommene på hylden," siger Peter Hummelgaard.

Om lovforslaget siger Thomas Holberg fra Ældre Sagen:

"Det er ikke en gamechanger, men det vil være et skridt i den rigtige retning. Både fordi der er noget praktik i det, som kan virke befordrende, men også fordi det sender et signal."

Hver tredje coronaledige er uden job trods mangel på arbejdskraft

Både taxaer, busser og lastbiler mangler chauffører 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også