Ny praksis skal gøre det lettere at skaffe udenlandsk arbejdskraft

Medlemskab af arbejdsgiverforening og overenskomst giver fremover hurtigere grønt lys, når virksomheder skal hente internationale medarbejdere til Danmark.
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Virksomhedsejernes frustrationer over de ofte meget lange sagsbehandlingstider, når der skal ansættes international arbejdskraft, har udsigt til at blive mindre, skriver Dansk Industri (DI) i en pressemeddelelse.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration kaldet SIRI ændrer nu sin sagsbehandlingspraksis, når opholdstilladelser til nye og eksisterende medarbejdere uden for EU, der skal arbejde i Danmark, skal behandles.

Dermed kan sagsbehandlingen af opholdansøgninger til tredjelandsstatsborgere på eksempelvis den såkaldte beløbsordning blive kortere.

Det vækker glæde i DI.

”Fra nu af kommer ansøgningen om opholds- og arbejdstilladelser til at gå hurtigere igennem, hvis virksomheden har overenskomst. Det er et positivt gennembrud, som vil betyde, at en del virksomheder ikke skal vente i uvished i månedsvis, når de hyrer en medarbejder fra lande uden for EU,” siger vicedirektør i DI, Steen Nielsen.

Sushi-kæder har været ramt

Udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU skal ifølge reglerne i beløbsordningen tjene mindst 445.000 kr. om året for at få arbejdstilladelse i Danmark. Det har tidligere ramt bl.a. sushi-kæder som Sushimania og Letz Sushi, der henter kokke ind fra Asien.

For selvom sushi-restauranterne giver kokkene en tilstrækkelig løn, der opfylder kravet for beløbsordningen, har medarbejderne alligevel oplevet ikke at få forlænget deres arbejdstilladelse og er blevet afvist af SIRI, hvilket har betydet, at de har måttet forlade Danmark.

”Udenlandske sushi-kokke er virkelig kommet i klemme. Det er meget urimeligt og brutalt,” sagde Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent for Horesta i oktober.

Karam Ayad, der er direktør for Sushimania-kæden, måtte i løbet af 2021 lukke flere restauranter på grund af manglende personale.

”Jeg lukker kun forretninger, fordi jeg ikke kan få tilladelser til mine kokke længere. Vi havde 28 butikker 1. januar, og i dag er der 22 butikker tilbage,” sagde Karam Ayad til Ekstra Bladet i november.

Skal frigøre ressourcer

Sammen med DI har Dansk Arbejdsgiverforening arbejdet med at få SIRI til at ændre praksis.

I SIRI vurderer man, at omkring halvdelen af de virksomheder, der ansøger om godkendelse af internationale nøglemedarbejdere under beløbsordningen, har en overenskomst og er medlem af en arbejdsgiverforening.

De virksomheder, der ikke har overenskomst, får forhåbentlig også glæde af forandringen, hedder det videre.

”Håbet er, at den gruppe virksomheder, som ikke har overenskomst, også vil få bragt sagsbehandlingstiden ned. Ved at indføre en lettere proces får SIRI frigjort ressourcer til at tage sig hurtigere af deres ansøgninger også,” siger Steen Nielsen.

SIRI vurderer selv, at deres sagsbehandlingstid kan nå tilbage på servicemålet på 30 dage i løbet af i år.

Erhvervsliv vil øge arbejdsudbud med flere udlændinge

Restauranter får afvist udenlandsk arbejdskraft fordi maden er for billig

Fagbevægelsen advarer mod massivt lønpres ved lavere løngrænse til udlændinge uden for EU

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter