En ud af tre virksomheder venter svækket vækst som følge af krig

En tredjedel af virksomheder i rundspørge fra Dansk Industri er nervøse for væksten på grund af krig i Ukraine.
En tredjedel af de adspurgte virksomheder i ny analyse fra Dansk Industri venter svækket vækst i det kommende år som følge af krigen i Ukraine. Byggebranchen kan blive hårdt ramt, forklarer underdirektør. Arkivfoto:Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En tredjedel af de adspurgte virksomheder i ny analyse fra Dansk Industri venter svækket vækst i det kommende år som følge af krigen i Ukraine. Byggebranchen kan blive hårdt ramt, forklarer underdirektør. Arkivfoto:Henning Bagger/Ritzau Scanpix
af ritzau

Krigen i Ukraine har foruden store menneskelige og humanitære konsekvenser også stor påvirkning på økonomien.

En analyse fra brancheorganisationen Dansk Industri (DI) viser, at en tredjedel af 1062 adspurgte virksomheder venter svækket vækst det kommende år som følge af krigen.

Ifølge Morten Granzau Nielsen, der er underdirektør i DI, er det udfordringer med de globale forsyningskæder, der rammer erhvervslivet.

”Det er ikke, fordi vores samhandel er meget afhængig af Ukraine og Rusland, og det er ikke sådan, at meget af vores eksport går dertil. Men vi henter mange råvarer derfra, mens mange råvarer fra Rusland og Ukraine ryger til andre virksomheder i Europa, som vi så lever af at sælge til. Så det er de forbundne kar på tværs af lande, som bremser op og nogle steder stopper helt. Det kommer så i kølvandet på et år, hvor der i forvejen har været meget knas i forsyningskæderne,” siger han.

37 procent svarer ”uændrede” til virksomhedens vækstudsigter som følge af krigen. Samtidig svarer 25 procent af virksomhederne ”ved ikke/usikkerheden er for stor”. Til det siger Morten Granzau Nielsen:

”Det er ikke lige så slemt, som at udsigterne er svækkede, men er der noget, virksomheder hader, så er det at være usikker på, hvad der sker i fremtiden. Der bliver ikke truffet beslutninger om at investere eller ansætte nye, hvis man er usikker på, om det går op eller ned.”

Byggebranchen er udsat

Han forklarer, at det endnu ikke står helt klart, hvilke type virksomheder der bliver ramt. Men meget tyder på, at byggebranchen er udsat.

”Vi importerer ret meget stål fra Rusland, og de forhøjede priser på el og gas kan også mærkes i en række virksomheder, der producerer byggematerialer,” siger han.

Underdirektøren peger på, at dansk økonomi er kommet stærkt ud af coronakrisen, og at det afbøder følgevirkningerne en anelse.

”Vi ser nok ind i, at væksten bremser, uden at vi kommer til at have decideret tilbagegang, når vi ser på hele året. Men der kan komme nogle kvartaler, hvor økonomien slår bak, især hvis vi kommer ud i, at der bliver lukket for gas og olie. Så må mange virksomheder stoppe produktionen.”

En del virksomheder er derfor gået i gang med at søge nye leverandører og for nogles kommende også nye kunder.

Nationalbanken: Ukraine-krig vil svække væksten med et procentpoint

DI: Krigen i Ukraine kan svække den økonomiske vækst markant

Rogaczewski: Krigen i Ukraine gør os mindre naive

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter