PolicyWatch

Fiskehandler råber minister op: "Der er noget galt i dansk fiskeri"

Beslutning om videoovervågning af fiskere i Kattegat møder stor kritik fra aarhusiansk fiskekending, der fået fiskeriministeren med til offentlig debat.

Foto: Laura Bisgaard Krogh/JPA

De nye regler for overvågning af alle omkring 100 jomfruhummerfiskere i Kattegat får krads kritik med fra havnen i Aarhus.

Hos P. Clausens Fiskehandel sender fiskedirektør Jakob Clausen i et videoindslag på Facebook således en bredside afsted mod ministerens tiltag, efter at han forklarer, hvad sker ude på fiskeskibene i forhold til bifangst af torsk under fiskeriet efter jomfruhummer.

Ministerens tiltag har til hensigt at hjælpe den trængte torskebestand ved at mindske udsmidet, hvilket menes at blive forstærket gennem videoovervågning af fiskerne, men den forklaring kalder Jakob Clausen for ”torskedumt”.

”Nu synes vi skal have en debatrunde - for det kunne være det fedeste i hele verden. Så her er en åben invitation til vores fiskeriminister om at diskutere fisk over fisk her i butikken,” fortæller fiskehandleren i videoen, hvor han vil have ministeren til at møde branchen ude i den aarhusianske fiskebutik på fiskerihavnen i det nordlige Aarhus.

”Lad os sige, at du finder tre eksperter og jeg finder tre eksperter og så er du med og jeg er med. For denne debat er kørt helt af sporet - nu skal vi snakke om det her,” lyder opfordringen til Rasmus Prehn.

Ministeren svarer i kommentarsporet til videoen, hvor han ikke er helt enig i præmissen for debatten med hvor meget torsk der smides ud.

”Tak for interesant video. Du er en levende og god fortæller. De meget få fisk, du siger, der smides ud, summer sig altså op til 44 ton bare i 2020. Når der er forbud mod udsmid, er det fordi de fleste fisk dør, når de har været fanget og kastes ud igen,” skriver ministeren, der vil have ændret på hele det nuværende setup.

”Derfor skal de slet ikke fanges. De skal sorteres fra i nettet, så de kan overleve. Eller fiskerne skal fiske steder, hvor chancen for bifangst af torsk er mindre. Det viser undersøgelser, at fiskerne gør, når de har kamera på. Lad os se, om vi kan finde tid til en debat,” lyder det fra Rasmus Prehn.

Fiskehandlerens modargument er, at reglerne i dag siger, at fiskerne skal tage de små torsk med i land uanset om de kunne smides ud i live, fordi det skal registreres.

Minister om høje fødevarepriser og pres på produktionen: Situationen kan blive alvorlig

Landbrugsstyrelse brød loven og landmænd slap for straf

Politisk pres på grønlandsk fiskeselskab

Mere fra PolicyWatch

Vækstfondsdirektører stopper inden fusion

Vækstfondens adm. direktør, Rolf Kjærgaard, fratræder og får følgeskab af investeringsdirektør Mikkel Hesselgren, der også har meldt sin afgang. I forvejen har Vækstfondens formand forladt sin post i august. Til nytår bliver fonden en del af den nye statslige kæmpefond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier