PolicyWatch

Danske firmaer bliver i Rusland af frygt for overtagelse

Hartmann og Rockwool frygter at overdrage aktiver - og dermed både værdier og viden - til den russiske stat ved et exit fra Rusland.

Rockwool frygter, at fabrikker som denne i Vyborg nær den finske grænse, bliver overtaget af den russiske stat. Dermed ender både fabrikker, maskineri, viden og medarbejdere i hænderne på Putins styre, lyder vurderingen. | Foto: Rockwool

Flere danske virksomheder fortsætter med at drive forretning i Rusland, selvom landet bliver ved med at føre krig mod nabolandet Ukraine. En af hovedårsagerne til at blive i Rusland er bekymring for, at den russiske stat ellers bare vil overtage deres aktiviteter og føre dem videre på egen hånd.

Det fortæller topchefer fra de danske selskaber Hartmann og Rockwool. Begge selskaber har aktiviteter i Rusland.

I 2021 købte Hartmann, der har familien Stadils holdingselskab, Thornico, som hovedaktionær, og blandt andet producerer emballage til æg, en æggepakningsfabrik i Rusland.

Hvis selskabet indstiller produktionen eller sætter fabrikken til salg, vil den russiske regering ifølge topchef Torben Rosenkrantz-Theil vinde mere, end hvis Hartmann opretholder driften.

”Det største økonomiske bidrag til den russiske regering ville være en overdragelse af vores fabrik, der straks kan drives videre på russiske hænder. Derfor har vi indtil videre valgt at opretholde ejerskabet, mens vi bidrager til det kollektive pres imod Rusland ved at standse al eksport af emballage til Rusland fra vores europæiske fabrikker, alt teknologisalg samt alle igangværende og planlagte investeringer i landet,” siger Torben Rosenkrantz-Theil i en mail.

Han tilføjer, at Hartmann følger situationen tæt og analyserer de muligheder, der er for at tage eventuelle yderligere skridt. Det uddybes ikke, hvad det kunne være.

En milliardstor gave til den russiske stat

Også Rockwool, der fremstiller isoleringsprodukte, har har valgt at fortsætte driften af sine fire fabrikker i Rusland.

”Hvis vi forlod vores forretning endegyldigt, så ville den russiske stat formentlig overtage den. Det indebærer alt såsom fabrikkerne, maskineriet, vores viden og vores dygtige medarbejdere,” siger Jens Birgersson, topchef i Rockwool, i en mail.

Han mener, at det ville være at give den russiske stat en milliardstor gave i form af en effektiv forretning med et stærkt brand, topmoderne teknologi og værdifuld viden.

”Vi kan ikke se, hvordan det hjælper med at slutte krigen hurtigere,” siger Jens Birgersson.

Også den danske skoproducent Ecco har fortsat aktiviteter i Rusland, mens Carlsberg mandag som det seneste danske selskab valgte at trække sig ud af det russiske marked. Det indebærer, at Carlsberg vil frasælge alle sine aktiviteter i Rusland.

Rockwool fastholder russisk produktion efter trussel om nationalisering

Virksomheders fortsatte aktiviteter i Rusland mødes af kritiske røster fra politisk hold

Rusland truer med at tage nøglerne til udenlandske fabrikker

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier