Ledigheden er fortsat med at falde trods krig i Ukraine

Invasionen af Ukraine kan endnu ikke ses i de danske ledighedstal. Tværtimod er der ifølge Dansk Metal stadig brug for arbejdskraft.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau

Indtil videre har krigen i Ukraine ikke øget den danske ledighed.

På baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet har Dansk Metal beregnet, at der i marts har været i gennemsnit 93.000 personer, som har været registreret ledige på Jobnet. Det er et fald sammenlignet med i februar, hvor gennemsnittet var 97.500. Tallene er udregnet som et månedsgennemsnit og korrigeret for sæsonudsving.

Krigen i Ukraine blev indledt 24. februar, da Rusland invaderede nabolandet, og selv om krigen har haft massive konsekvenser på flere måder, har den altså endnu ikke kunnet stoppe faldet i den danske ledighed.

”Indtil videre preller de stigende energipriser og krigen i Ukraine af på arbejdsmarkedet. Arbejdsløsheden fortsætter med at falde, og der er også fortsat masser af ledige stillinger, som de arbejdsløse kan søge,” siger cheføkonom i Dansk Metal Erik Bjørsted.

På Jobnet har antallet af ledige stillinger gennem marts således været dobbelt så højt som normalt, oplyser cheføkonomen.

Der mangler stadig arbejdskraft

Dansk Metal repræsenterer en bred kam af virksomheder inden for blandt andet bygge- og anlægsbranchen samt industrisektoren.

Erik Bjørsted kan berette, at der på trods af krigen fortsat er drøntravlt ude hos medlemmerne, som den fortsat faldende ledighed også afspejler.

”Det er for tidligt at afblæse frygten for, at arbejdsløsheden begynder at stige, men hjulene kører altså fortsat rundt ude på virksomhederne, hvis nogen skulle være i tvivl. Virksomhederne mangler ligesom før krigen arbejdskraft, og lysten til at ansætte nye medarbejdere er fortsat stor. Det er gode tegn,” siger han.

Sammen med de stigende energipriser vil krigen i Ukraine på et tidspunkt køle arbejdsmarkedet ned, men der skal dog meget til, før arbejdsmarkedet fryser helt til is, vurderer cheføkonomen.

”Konkurrenceevnen er stærk, og husholdningernes økonomi er sund. Det mindsker risikoen for en hård nedtur og lange ledighedskøer,” siger Erik Bjørsted.

88 procent flere ledige stillinger i det private end før corona

Ledigheden er steget for første gang i lang tid

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også